CPC: Gradićemo u Srbiji

Poglavar CPC kaže da ta crkva ima pravo da gradi svoj hram u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

12:11

Default images

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, izjavio je da ta crkva ima pravo da gradi hramove i da će on doći da postavi kamen-temeljac crkve u Lovćencu.

Komentarišući izjavu ministra vera Srbije Milana Radulovića da je CPC udruženje građana koje ne može da se bavi verskim pitanjima u Srbiji, Mihajlo je za današnji Građanski list rekao da ministar malo zna o pravima crkve i njenoj organizaciji u svetu, Evropi i na pravoslavnom istoku. "Prosto je neverovatno da ministar može dati takve izjave, ali mislim da su to njegovi stavovi, koji se ne podudaraju sa stavovima SPC. CPC će, u svakom slučaju, podići hram u Lovćencu, ako ne bude neke specijalne represije Radulovića", rekao je Mihailo.

Sociolog religije Mirko Đorđević rekao je za Građanski list da crnogorska država neće moći mnogo da uradi u vezi s tim pitanjem jer će se, zbog međucrkvenih, zatezati i međudržavni odnosi. On je dodao da u pravoslavlju ne postoji zvanično priznavanje i nepriznavanje kao među državama, pa SPC ne može jednom notom da nekoga prizna ili ne prizna. "Za državu ne bi smelo ništa da znači da li je neka crkva sredila svoje kanonske odnose s drugom ili nije. Za državu je bitno da građani imaju pravo da veruju i da osnuju i svoju budističku zajednicu ako žele", kaže  on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: