"Zločini u Oluji nisu bili navodni"

Žarko Puhovski kaže da je nedopustivo da hrvatski mediji za zločine u 'Oluji' upotrebljavaju termin "navodni zločini".

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2006.

08:51

Default images

Govoreći u emisiji HRT o prikazanim video snimcima ratnih zločina tokom akcije "Oluja" u Dvoru na Uni, predsednik Hrvatskog helsinškog odbora je rekao da su ti zločini neosporni i da ih kao takve treba tretirati: "HHO još od 1998. ima podatke o 40 ubijenih civila na tom području, a već je poznata činjenica da su tamo delovale jedinice Druge brigade Hrvatske vojske i Petog korpusa Armije BiH".

"To jesu zločini, sve drugo je drugorazredno. Naravno da su odnosi poljuljani, oni će se popraviti. Srpsko-hrvatski odnosi idu jako dobro, puno bolje nego što je bilo ko mogao očekivati, zbog niza objektivnih razloga. Ovo malo navlačenje biće svake godine na godišnjicu Oluje", rekao je Puhovski.

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora je kazao da je nedopustivo da premijer Srbije Vojislav Koštunica barata neistinitim podacima o broju civilnih žrtava "Oluje" sa srpske strane, tvrdeći da mu je lažne podatke o navodnih više od 1.500 srpskih žrtava svesno plasirala organizacija "Veritas". Puhovski je kazao da HHO ima proverene podatke o 694 ubijena Srbina za vreme "Oluje" i nekoliko sedmica posle akcije. 

U istoj emisiji bivši ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković rekao je da mu je žao što tokom rata nije stigao da pravih granica Bosne. Dudaković je negirao da je umešan u zločine tokom Oluje.

Na pitanje šta će da uradi u slučaju da se protiv njega podigne optužnica za ratni zločin, on je odgovorio da je spreman da sarađuje sa tužiocima: "Prvo će biti taj ironičan osmijeh i gorčina za čovjeka koji je branio svoju državu i svoj narod, po sticanju nekih uvjeta oslobađao zemlju, koji pati što nije došao na granicu svoje zemlje i što moja zemlja nije normalna kao i druge države."

Predsednik Socijaldemokratske unije Srbije Žarko Korać, kao predstavnik Beograda, kazao je da će još dugo trajati politička rasprava o zločinima, ali da je važno da počnu suđenja i utvrdi se odgovornost svih: "Mi bismo tako zaista bili mnogo bliže istini, bez obzira što će istorijski kontekst te istine biti predmet rasprave. Ja nemam nikakve iluzije, za mog života se to neće završiti, to će trajati mnogo godina."

Prikazani snimci bili su povod za sastanak tužilaca Srbije, Hrvatske i Bosne prošle nedelje, na kome je dogovoreno da ubuduće čvršće sarađuju i da razmenjuju dokumenta o ratnim zločinima. Korać smatra da je sastanak tužilaca u Zagrebu bio izuzetno važan jer pokazuje spremnost tri strane da se svi podaci obrade, razmene i da dovedu do suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: