"Kastro sve vreme svestan"

Fidel Kastro će se za nedelju dana vratiti na posao jer mu je zdravstveno stanje bolje, izjavio kubanski potpredsednik Karlos Lage.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

07:33

Default images

Kastro sledeće nedelje puni 80 godina, i prema Lageovim rečima, sve vreme je u bolnici i svestan. Detalji o Kastrovom zdravlju su državna tajna, zbog stava kubanskih vlasti da će se tako zaštiti od neprijatelja koji žele da preuzmu prednost, dok je njegovo zdravstveno stanje loše.

Potpredsednik Kube je samo preneo da je operacija raka unutrašnjih organa kojoj je Kastro bio podvrgnut uspela i da se on oporavlja. Živeće još 80 godina, rekao je Lage.

Lage je rekao da se sada obavljaju neki ranije ugovoreni poslovi dok se Kastro ne oporavi i i ne vrati na svoju dužnost. Do povratka na mesto prvog čoveka Kube, Kastro je predsednička ovlašćenja preneo na svog brata Raula.

638 pokušaja CIA da ubije Kastra

CIA je Fidela Kastra pokušala da ubije 638 puta, tvrdi Fabijan Eskalante, bivši šef obezbeđenja predsednika Kube. Neki od najverovatnijih pokušaja da se likvidira Kastro detaljno su prikazani u dokumentarnom filmu koji je emitovao britanski Kanal 4, a jedan od najpoznatijih je podmetanje eksploziva u Kastrove omiljene cigare, koje on, međutim, nikada nije zapalio.

Znajući da je Kastro strastveni ronilac, CIA je razmatrala ideju da u vode gde on roni dopremi posudu punu eksploziva koja bi Kastra privukla neobičnom bojom.

Poslednji poznati pokušaj likvidacije bio je 2000, kada je Kastro bio u poseti Panami. Ispod pozornice je bilo postavljeno 90 kilograma plastičnog eksploziva, a Kastrovo obezbeđenje je proverilo pozornicu i otkrilo eksploziv. Četiri osobe, među njima Luis Posada, Kubanac u egzilu i operativac CIA, uhapšene su kao organizatori, piše Blic.

Opklade na Kastrovu smrt

Amerikanci se  poslednjih dana sve više klade na to da li će predsednik Kube Fidel Kastro umreti. Na osnovu kvota u nekim od najvećih kladionica u SAD, Kastro će umreti u septembru, ali nisu loši ni izgledi da se to dogodi u oktobru. Internet kladionica Betus postavila je do sada najdirektniju ponudu jer igrači tipuju na mesec i dan kada će Kuba ostati bez predsednika.

Već prvog dana na mesec i dan smrti Fidela Kastra kladilo se više od 3.000 Amerikanaca u Majamiju. Prema zvaničnim podacima  i statistikama, u tom gradu živi oko 650.000 emigranata sa Kube. Portparol kladionice Betus Kristofer Benet izjavio je da ta kladionica nikada nije zarađivala na nečijoj smrti, ali da je Kastro jedinstven slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: