Kanalizacija, problem Beograda

Polovina kanalizacione mreže u Beogradu je stara između 20 i 50 godina, što znači da je dotrajala i da je treba obnoviti.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

17:20

Default images

Često se u kanalizacionim kolektorima mogu naći veš mašine, karburatori, mrtve životinje i mnoge druge stvari kojima tu nije mesto. Nesavesni građani i nedovoljna ulaganja doprinose da u većini delova Beograda kišu najavljuje smrad kanalizacije.

U kanalizacionim cevima, može da dođe do povećanja koncentracije eksplozivnih gasova, pa zato na šahtovima postoje  rupice za ventilaciju. U Beogradskom vodovodu i kanalizaciji kažu da nije to razlog povremenih neprijatnih mirisa, već nelegalno pražnjenje septičkih jama.

"Nesavesni privatnici koji vrše čišćenje septičkih jama u delovima grada iza Novog Beograda ispuštaju taj otpad iz septičkih jama direktno u kanalizaciju", kaže Siniša Andrić, zamenik generalnog direktora"Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Za obnovu kanalizacionih objekata koji su stari i po pola veka, Skupština grada godišnje izdvoji oko 350 miliona dinara , ali potpuno rešenje je da se otpadne vode ne izlivaju u Savu i Dunav, već da se centralnim sistemom odvedu do postrojenja za prečišćavanje vode.

"Beogradska kanalizacija je najzanemareniji sistem grada, planerski. Mi u ovom trenutku i da dobijemo 300 miliona evra ne bismo mogli da ih potrošimo na tretiranje voda, jer nemamo pripremljenu lokaciju za postrojenje i nemamo prikupljene otpadne vode na jednom mestu", kaže Ivan Anđelković,  iz Gradske uprave za vode.

Sledeći koraci su da se kanalizacija pripremi za izgradnju ovakvog sistema i da se pripremi potrebna dokumentacija za izvođenje radova. Ovo postrojenje će koštati oko 500 miliona evra, ali nije realno očekivati završetak radova pre 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: