Opasnost od transformatorskog ulja

U bombardovanju 1999. NATO pogodio više trafo-stanica. Iz njih se izlilo dosta otrovnog transformatorskog ulja.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

08:07

Default images

Utvrđivanje posledica tog zagađenja u Nišu je počelo četiri godine posle bombardovanja. Deo trafo-stanice u Nišu razoren je tokom bombardovanja, a tada se izlilo 70 tona toksičnog ulja. Najveći deo je izgoreo, a procenjuje se da je oko sedam tona otišlo u zemlju. Za razliku od trafo-stanica u drugim gradovima, ta nije koristila ulje s toksičnim i kancerogenim piralenom, već manje opasno mineralno ulje.

Slaviša Stamenković iz Uprave za zaštitu životne sredine u Nišu kaže da sve što ode u zemlju posle kraćeg ili dužeg vremenskog perioda ulazi u prirodne cikluse. "Te materije dolaze do podzemnih vodotokova, koji se kasnije koriste za navodnjavanje i za ljudsku upotrebu. Treba, ipak, imati u vidu da je zemlja specifičan filter, koji filtrira sve te negativne karakteristike tih supstanci", kaže on.

Javno preduzeće Elektroistok oglušilo se 2000. o rešenje ekološke inspekcije, kojim je naloženo da se ispita stepen zagađenja tla i podzemnih voda, pa su ispitivanja počela tek 2003, pod pretnjom krivične prijave. Ispitivanja su pokazala da se u zemljištu i podzemnim vodama nalaze zagađujuće materije, mineralno ulje i veoma opasni policiklični aromatični ugljovodinici. Aleksandar Cvetković, inspektor za zaštitu životne sredine, kaže da te materije imaju štetan efekat, pre svega kao genotoksične materije, tako što mogu da uništavaju DNK, a može se reći da imaju i kancerogen efekat. Ispitivanja su pokazala da je koncentracija obe otrovne materije bila u dozvoljenim granicama.

Na samo nekoliko stotina metara od trafo-stanice su reni-bunari Niškog vodovoda, iz kojih se Niš delimično snabdeva vodom. Uz pomoć donacije iz Švajcarske, vodovod je 2000. počeo da ispituje  vodu za piće. Darko Anđelkovic, tehnički direktor Javnog preduzeća Naisus kaže da su ispitivanja, rađena u Niškom vodovodu, i ona složenija, u laboratorijama u Švajcarskoj, pokazala da nema nikakvog zagađenja.

Ujedinjene nacije pomogle su dekontaminaciju zemlje i vode samo na mestima gde je zagađenje bilo najveće, a to su mesta na Kosovu, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac i Bor, uz preporuku međunarodnoj zajednici da nastavi da pruža pomoć Srbiji u saniranju posledica bombardovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: