Domovinska slikovnica

Uoči obeležavanja godišnjice "Oluje" penzionisani pukovnik hrvatske vojske rešio je da mladi naraštaj Hrvatske podseti na "domovinski boj".

Izvor: B92

Četvrtak, 03.08.2006.

17:38

Default images

"Oluju", koju Hrvati slave kao oslobodilačku operaciju, a Srbi pamte po proterivanju iz svojih kuća, kao i osamdeset godina istorije Hrvatske autor je sažeo na pedesetak strana, a odlučio se za popularnu formu stripa pod nazivom "Domovinski boj".

U interpretaciji Boža Drmića, autora projekta, hrvatske nevolje počele su još 1918. godine, stvaranjem kraljevine Jugoslavije, na čijem je čelu bio "apsolutist, diktator, veliki srbofil i ugnjetač građanskih prava i sloboda", kralj Srbin iz loze Karađorđevića.

Kulminacija 'srbovanja', sa čijom se teškom represijom uspešno nosio Josip Broz, dešava se početkom devedesetih, stoji u stripu: "Sinovi zla ponovo su ugledali svjetlost dana. Četnička kama bljeskala je u koštunjavoj ruci. Gdje je i jedan Srbin, to je sveta srpska zemlja – bila je to krilatica svih srpskih skupova - od Gazimestana, Knina, Petrove Gore do Beča."

Majstor koji je vukao sve poteze bio je Slobodan Milošević, konstatuje Drmić i kaže da je, iako Crnogorac, Milošević bio veliki zagovornik srpstva. Njegovu ideologiju delili su milicajci, vojnici i civili – Milan Martić, Veljko Kadijević, Jovan Rašković, Milan Babić, Vojislav Šešelj. Srbo-četnička vojska ubijala je isključivo civile, sugeriše slikovnica.

S druge strane, u redovima hrvatskih snaga nalaze se "srčan i lucidan u akcijama" Tomislav Merčep, skroman i radišan, američki đak Gojko Šušak, junak slavonske ravni Branimir Glavaš, sin krša Mirko Norac i nestašni dečak iz zadarskog zaleđa, momak iz Legije stranaca, Ante Gotovina. Oni i brojni bezimeni momci, koji stižu do pobede u avgustu 1995: "Rat je gotov, mi smo pobjednici. Četnici i velika Srbija su poraženi, bile su načešće misli i riječi razdraganih pobjednika", navodi Drmić.

Pored Drmića, nekadašnjeg specijalca i obaveštajca, strip potpisuje i Stanko Bešlić, akademski slikar, koji se posvetio istoriji pošto je, kako prenosi Jutarnji list, stekao slavu nizom erotskih stripova, u kojima je parodirao bajke o Pepeljugi i Uspavanoj lepotici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: