Iz investicionog plana i za kulturu

Vlada Srbije će uložiti 50 miliona evra u obnovu kulturnih i još 15 miliona evra u rekonstrukciju verskih objekata.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.08.2006.

14:57

Default images

Kako je najavio ministar finansija Mlađan Dinkić, u kulturne i verske dragocenosti ulagaće se novac iz Nacionalnog investicionog fonda. Obnova Narodnog muzeja i Narodne biblioteke među najvećim su projektima koje će finansirati Vlada.

Novac će biti uložen i u rekonstrukcije bioskopa, pozorišta i domova kulture. Dinkić je među prioretite u oblasti kulture svrstao i rekonstruciju zgrade Jugoslovenske kinoteke u Uzun-Mirkovoj, kao i dogradnju pet depoa u filmskom arhivu kinoteke, a za taj posao biće izdvojeno po 5,1 miliona evra.

Ministar kulture Dragan Kojadinović rekao je da je planom, koji važi za period do kraja 2007. godine, obuhvaćeno ukupno 109 ustanova kulture iz cele Srbije, naglasivši da je važan kriterijum za njihov odabir, pored gotove planske dokumentacije, bila i decentralizacija.

Među većim investicijama su i obnova i preuređenje Muzeja savremene umetnosti, Arhiva Srbije i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, kao i nastavak gradnje nove zgrade Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Za obnovu pozorišta širom Srbije iz Nacionalnog investicionog fonda biće izdvojeno oko 15 miliona evra, dok će za obnovu lokalnih muzeja i biblioteka biti potrošeno oko tri miliona.

Za obnovu i zaštitu verskih objekata država će izdvojiti 15 miliona evra, od čega je najviše sredstava, po milion evra, predviđeno za završetak izgradnje hrama svetog Save na Vračaru i za obnovu manastira Žiča.

Nacionalni investicioni plan predviđa i izgradnju i obnovu sakralnih zdanja u eparhijama i regionalnim centrima, izgradnju i obnovu manastira od nacionalnog značaja, izgradnju objekata za versko obrazovanje i zaštitu verskih zdanja u nerazvijenim regionima.

Na spisku od oko 120 hramova nalaze se objekti svih konfesija, kao i nekoliko pravoslavnih hramova izvan Srbije - u Mađarskoj, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Nacionalni investicioni plan za period od 2006. do 2011. godine predviđa ulaganje u sedam ključnih oblasti: obrazovanje, zdravstvo i ekologiju, saobraćajnu infrastrukturu, privredni razvoj, stanogradnju, poboljšanje standarda građana i unapređenje rada državne uprave.

Sredstva za realizaciju biće dobijena iz privatizacionih prihoda, budžetskog suficita i dodatnih kredita (Svetske banke, EBRD i pretpristupnih fondova Evropske unije). Ove godine očekuje se 1,3 milijarde evra investicija.

Novac i za selo Ba - središte četništva

Na spisku 109 kulturnih institucija od nacionalnog značaja tako se našlo i selo Ba. U izgradnju doma kulture u selu Ba Vlada će uložiti 73.000 evra.

Posle objašnjenja kako da stignemo do sela Ba nedaleko od Ljiga, ministar Dragan Kojadinović je objasnio i zašto to selo zavređuje državne pare: "Koga god budete sreli, dete, neku strinu ili starinu, on će vam reći po čemu je poznato selo Ba. Danas kada smo stvorili zakonske i druge uslove da dođe do pomirenja između četnika i partizana, da, selo Ba je vezano za četnički pokret, sada možemo u miru da pričamo i o jednima i o drugima."

Mlađan Dinkić objašnjava da projekte od nacionalnog značaja kandiduju sama ministarstva: "Projekti lokalnog značaja su rezulatat konkurisanja samih lokalnih samouprava ili institucija koje žele da ima se objekat rekonstruiše. Ako neko nije konkurisao zato što je mislio da nema ništa od ovog Nacionalnog investicionog plana, moraće da čeka neku 2008. ili 2009."

Stranci, poput austrijskog novinara Kristijana Veršica, kažu da bi Vlada trebalo više da ulaže u kulturni marketing: "Ako idete u muzeje u Srbiji ,ne vidite nijedan šop, nijednu prodavnicu, da možete da kupite uspomenu i, ako uporedite sa Austrijom ili Amerikom, tamo imate da kupite šolje, majice... Ovde u muzeju 'Nikola Tesla' ne možete da kupite ništa o Tesli. Ovde turista ne može da troši pare".

Za razliku od srpskih muzeja, koji još nemaju suvenire, verski objekti  prodajom sitnih uspomena obezbeđuju sebi stalne prihode. U obnovu i izgradnju 120 crkava i manastira u Srbiji i van nje, Vlada će uložiti 15 miliona evra. Najviše novca potrošiće se na završetak hrama Svetog Save i obnovu manastira Žiča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: