Trećina protiv izručenja Mladića

Julsko ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da trećina ispitanika izručenje Mladića smatra suprotnim državnim interesima.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

15:03

Default images

Anatiličari, međutim, primećuju da se taj procenat lagano smanjuje, a posebno skreću pažnju da je za stavove gotovo polovine građana Srbije najvažnije šta o tom pitanju misle u vrhu vlasti. Polovina ispitanika mesečnog istraživanja Stratedžik marketinga izražava prilično čvrst stav, pozitivan ili negativan, o hapšenju i izručenju najtraženijeg haškog begunca, generala Ratka Mladića.

Trideset dva odsto kaže da se apsolutno protivi tome, a 22 odsto ispitanika u potpunosti podržava izručenje. 

Ostali, njih gotovo pedeset odsto, nisu tako odlučni, kažu da se uglavnom slažu ili ne slažu,  odnosno da ne mogu da odgovore na pitanje. Upravo oni bi trebalo da budu ciljna grupa vlasti ukoliko želi da s uspehom sprovede medijski deo Akcionog plana za saradnju sa Hagom: "To je upravo ta ciljna grupa koja bi veoma volela da dobije jasnije poruke, prema kojima će definisati sopstveno mišljenje. Njihovo mišljenje je odraz one kontradikcije koja  im u porukama  stiže. S jedne strane, oni će reći da je u interesu Srbije da sarađuje sa Evropskom unijom i da uđe u Evropu. S druge strane, reći će vam da je u interesu Srbije da sarađuje s Hagom, a s treće kazaće da nije u interesu Srbije da isporuči Ratka Mladića", objašnjava Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga.

Iako s vrha vlasti poručuju da kampanja kojom se građanima šalje poruka da je saradnja sa Hagom neophodna traje od prošle godine, poruke koje su stizale bile su nejasne i kontradiktorne, ocenjuje Logar i dodaje da je rezultat zbunjena, čak uznemirena javnost: "Ono što se kod nas dogodilo jeste upravo to da su najverovatnije u strahu od sopstvenog biračkog tela, od javnog mnjenja, naši lideri i političari slali toliko nejasnih poruka da je sada možda i poslednji trenutak da konačno kažu veoma jasno o čemu se radi. Počevši od toga ko je Ratko Mladić, šta se dešavalo, da li je on heroj koga mi pod pritiskom isporučujemo Hagu ili postoje zaista jasni osnovi za njegovu krivicu i da treba da odgovara za ratne zločine".

Istraživanje koje pokazuje da su građani Srbije zbunjeni, otkriva i da su pragmatični. Oni, naime, odustaju od podrške odbeglom generalu ukoliko ona ugrozi neki njihov interes, te da se to najbolje videlo u maju kada je veći broj ispitanika, uznemiren prekidom pregovora sa EU, davao podršku hapšenju Mladića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: