Nema novca za zaštitu lekara

Učestali su napadi pacijenata na lekare. Samo u Beogradu zabeleženo je najmanje pet slučajeva u poslednja tri meseca.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

15:44

Default images

Zdravstveni radnici u strahu od nastavka fizičkog nasilja zatražili su od Ministarstva zdravlja obezbeđenje u zdravstvenim ustanovama. Nedavno je u Domu zdravlja na Voždovcu napadnut ginekolog i lekar opšte prakse Božidar Dragišić. Suprug pacijentkinje udario je lekara u glavu, a zatim ga onesvešćenog udarao po celom telu.

Napadač je od sudije za prekršaje dobio  10 dana pritvora. "Došao je sa jasnom namerom da se sa mnom fizički obračuna. Rekao je :'Moja žena krvari', dete mu nije dobro i neko za to mora da plati", kaže Dragišić.

Nezadovoljstvo pacijenata često izaziva stroga procedura, na primer za pregled kod specijaliste potreban je uput i overena knjižica. Ipak, od ovog pravila moraju se praviti izuzeci. "Ne možete vratiti pacijente sa vrata bolnice ako mu je pomoć potrebna. Konkretno slučaj trudnice, ona mora da se porodi imala ona uput ili ne", kaže portparolka sindikata lekara Srbije dr Nevenka Dimitrijević

Kako bi se zaštitili od agresivnih pacijenata, doktori su od Ministarstva zdravlja tražili da im uvede obezebeđenje u domove zdravlja. Ova inicijativa je odbijena zbog nedostatka novca. Nezadovoljnim lekarima u Ministarstvu zdravlja objašnjeno je da su napadi rizik njihovog posla i da je obezbeđenje moguće jedino u slučaju da im se odbije određena suma od plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: