"EU miri neprijatelje"

Ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel kaže da samo evropska perspektiva može omogućiti da Srbija i Kosovo žive zajedno.

Izvor: Beta

Petak, 04.08.2006.

13:40

Default images

"Samo evropska perspektiva može omogućiti da dugogodišnji protivnici žive zajedno, a ne samo jedni pored drugih", rekao je Rupel za austrijski list "Standard". On je kazao da u Evropskoj uniji bivši neprijatelji mogu naći zajedničke ciljeve i sarađivati bez osećaja da su izgubili.

Rupel je rekao da nije uveren da li sada "umešani" mogu te misli i realizovati, kao što nije uveren ni da li su svi u EU svesni koliko bi evropska perspektiva bila važna za Balkan.

"Upravo zbog toga, Slovenija neprestano ponavlja tezu o 'evropskoj perspektivi'. Jer, budimo realni, kako drugačije možemo postići da Srbi i kosovski Albanci sarađuju? A to će biti neophodno ako EU želi da pred svojim pragom ima stabilnost", rekao je Rupel.

Po Rupelovim rečima, Srbija je temu Kosova dugo instrumentalizovala što bi morali uvažavati pri usvajanju konačne odluke i da EU ne bi smela Srbiju da pusti da padne: "Već mnogo puta sam rekao da pravi problem nije Kosovo, već Srbija, koja mora naći unutrašnju ravnotežu i preuzeti pravu ulogu u regionu kako bi mogla delovati kao faktor stabilnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: