Isplata štete zbog ugleda i časti

Država "otporašu" i njegovoj supruzi treba da nadoknadi štetu, po 300.000 dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

16:15

Default images

Država je, prema prvostepenoj presudi Opštinskog suda u Požarevcu, dužna da novinaru Miletu Veljkoviću i njegovoj supruzi Nadi isplati naknadu štete zbog nanete povrede ugleda i časti, a zbog neovlašćenog upada policije u njihovu porodičnu kuću u noći izmežu 8. i 9. maja 2000.

Država je dužna da Veljkovićima isplati po 300.000 dinara zbog toga što su u njihovu kuću upala četiri uniformisana policajca i inspektori SUP-a Požarevac Rade Spasić, Goran Marković i Miraš Grbović, uz bahato ponašanje izvršili premetačinu stana, maltretirajući Veljkoviće i njihovo dvoje maloletne dece, bez naloga i prisustva svedoka.

U obrazloženju presude koju je donela sudija Opštinskog suda Darinka Jorgovanović kaže se i da policija tom prilikom nije navela zbog čega je vršila premetačinu. Posle pretresa kuće i oduzimanja šibice sa znakom Otpora, mobilnog telefona i pet fotografija, policajci su Veljkovića priveli u policijsku stanicu u Malom Crniću.

Mile Veljković kaže da je spor borba za nepovredivost prava ličnosti i da se još nije konsultovao sa svojim punomoćnikom Nebojšom Sokolovićem u vezi sa ulaganjem žalbe. On ipak dodaje da će, ako država na presudu bude uložila žalbu, taj spor imati epilog pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. "Uz časne izuzetke, kakav je i ovaj, požarevačko pravosuđe nije reformisano. Ne bi me čudilo da Okružni sud u Požarevcu poništi presudu Opštinskog suda, posle čega epilog čitavog postupka vidim pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. Požarevačko pravosuđe puno je sudija koje je kadrovirala Mira Marković", kaže Veljković.

Odštetni zahtev Mileta i Nade Veljković bio je po 500.000 dinara. Tužba je podneta pre više od pet godina, a presuda je Veljkovićima uručena danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: