Spasena 181 šumska kornjača

Državljanin Srbije pokušao da u Nemačku prošvercuje 181 šumsku kornjaču.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

14:48

Default images

Inspektor za zaštitu životne sredine Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, Uprava za zaštitu životne sredine i stručnjak Zavoda za zaštitu prirode Srbije preuzeli su kornjače koje je državljanin Srbije pokušao da prokrijumčari u Mađarsku i dalje u Nemačku.

U saradnji sa inspektorima Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kornjače su vraćene u zemlju, odnosno na područje odakle su protivzakonito sakupljene. Mađarski carinici su 25. juna na graničnom prelazu Horgoš oduzeli tovar šumskih kornjača koje je srpski državljanin pokušao da prokrijumčari iz zemlje i transportuje do ugovorenog odredišta u Nemačkoj. Konfiskovan tovar kornjača smešten je u prihvatilište za zbrinjavanje životinja u okviru Zoološkog vrta u Segedinu, a neimenovani srpski državljanin je zadržan i protiv njega je pokrenut sudski postupak.

Zaplenjene šumske kornjače su u dobrom stanju i pored neosnovanog zadržavanja, stigle su u zemlju i puštene su na svoje prirodno stanište.

Krijumčarenje slonova

Iz Tajlanda se u Australiju prenose slonovi, pa grupe za zaštitu životinja u toj zemlji na sve načine pokušavaju da ubede svoju vladu u štetnost tog vida trgovine. Indijski slonovi su izuzetno ugrožena vrsta, a prodaju se u bogatim zemljama da bi radili u cirkusima ili živeli u privatnim zoološkim vrtovima.

Jedna grupa pokušava da spreči transport slonova za Australiju, ogorčena je nemarom svoje vlade i spremna da učini sve za životinjski svet. Finan Kotirosenani iz tog udruženja za zaštitu životinja kaže da su vlasti Tajvana smešne. "Oni uvek kažu da treba zaboraviti prošlost i biti pažljiviji ubuduće. To nikada ne bude tako. Nikako da nauče lekciju, pa se sve iznova događa. Mislim da je sada došao momenat da ih snažno pritisnemo i da ih naučimo pameti", kaže on.

Grupa Kanhaburi nije obično udruženje za zaštitu životinja. Svoje akcije pažljivo planiraju, uzimaju uzorke krvi svih tajlandskih slonova, pa ako se negde u svetu pojavi slon čija krv odgovara uzorcima, oni će tužiti vlasnika, i to pred Ujedinjenim nacijama. Nititorn Lamuela, advokat, kaže da će prvo tražiti od vrhovnog suda da zaustavi transporte i vrati one slonove koji su poslati u Australiju. "Potom ćemo podneti krivičnu prijavu protiv trgovaca na osnovu zakona o sprečavanju trgovine divljim životinjama jer sumnjamo da je do toga došlo. I treće, tražićemo pomoć od Ujedinjenih nacija", kaže on.

Na Tajlandu slonovi važe za svete životinje. Ima ih svega nekoliko hiljada, a borci za zaštitu životinja su ponosni što su uspeli da spasu osam slonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: