Vukovarska ada za opuštanje

Posle sporazuma čelnika grada Vukovara i opštine Bač u Vojvodini, u ponedeljak će za kupanje biti otvorena Vukovarska ada.

Izvor: B92

Subota, 29.07.2006.

10:56

Default images

To otvaranje je, praktično, početak rešavanja pitanje granice na Dunavu. Iako Vukovarska ada katastarski pripada gradu Vukovaru, proteklih godina je bila pod nadzorom Srbije pošto se za granicu Srbije i Hrvatske još smatra sredina Dunava.

Sporna teritorija severne granice Hrvatske sa Srbijom proteže se na oko 260 kilometara. Hrvatska strana u pregovorima ne odstupa od stanovišta o granicama katastarskih opština koje su poznate i koje je potvrdila i Badinterova komisja za granice 1993. Prema  tom načelu, Hrvatska na svojoj severnoj granici potražuje oko 10.000 hektara zemlje, koje posle 1991. nadzire Srbija, dok je na hrvatskoj obali Dunava oko 3.000 hektara zemlje na koju pravo polaže Srbija.

Sporazum o pregovorima koji su doveli do zajedničkog otvaranja kupališne sezone na Vukovarskoj adi, u ponedeljak, 31. jula, za B92 komentariše gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota. "Na neki način smo i svojoj Vladi olakšali druge pregovore koje će voditi s Vojvodinom, odnosno Srbijom. Kad smo bili na pregovorima, pre par meseci u Baču, kad smo pitali čija je Ada, odgovor je bio da se ona i dalje zove Vukovarska ada. Ta činjenica mnogo govori, ali sa obe strane moramo imati visok stepen tolerancije", kaže on.

Dok državna komisija za granice odrađuje zadatak oko pitanja granica na Dunavu, lokalni čelnici tim činom daju primer uspostavljanja dobrosusedskih odnosa i zastupanja interesa građana za bržu normalizaciju međuljudskih odnosa i života na graničnom području, kaže Šota.

Građani Vukovara će do 15. septembra moći svakodnevno da odlaze na Adu bez postupka granične kontrole na graničnim prelazima. Od građana se očekuje ponašanje u skladu sa zakonom o čuvanju državne granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: