Liban: Misije, predlozi, pozivi...

Predsednik SAD Džordž Buš i premijer Velike Britanije Toni Bler tražili da u Liban što pre budu poslate međunarodne snage.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.07.2006.

10:29

Default images

Međutim, ponovo je izostao zahtev za bezuslovni prekid izraelske ofanzive. Buš je rekao da bi međunarodne snage pomogle u bržoj raspodeli humanitarne pomoći, povratku raseljenih i Vladi Libana da uspostavi suverenitet na celoj teritoriji i da štiti svoje granice.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs sutra će nastaviti diplomatsku misiju na Bliskom istoku, a Savet bezbednosti o ovome bi trebalo da raspravlja sledeće nedelje, najavio je Buš. "Naš cilj je postizanje trajnog mira, za koji je neophodno slobodnoj, demokratskoj i nezavisnoj Vladi Libana omogući da kontroliše teritoriju svoje države. Želimo da žive slobodni od oružanih grupa i spoljnih uticaja, u Libanu koji sam kroji svoju sudbinu", kaže Buš.

Premijer Velike Britanije Toni Bler zadržao se na opštim konstatacijama. "Ono što se trenutno događa na Bliskom istoku je tragedija za Liban, Izrael i širi region. Veličina destrukcije je očigledna. Izgubljeni su nevini životi i Libanaca i Izraelaca. Na stotine hiljada raseljenih ima na obe strane. Takođe, to je ogroman korak nazad za demokratiju u Libanu", kaže Bler.

Ujedinjene nacije odlučile su da povuku 50 nenaoružanih posmatrača iz svojih baza duž libansko-izraelske granice. Privremene mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu saopštile su da je takva odluka doneta pošto je u izraelskom vazdušnom napadu ranije ove nedelje poginulo četvoro međunarodnih posmatrača. U međuvremenu, Međunarodni komitet Crvenog krsta tražio je prikupljanje 63 miliona evra pomoći civilnim žrtvama u Libanu kojima je, kako su saopštili, potrebna čak i pijaća voda.

Dva posmatrača UN ranjena su danas u vazdušnom napadu izraelske vojske u blizini njihove baze u južnom Libanu, saopštila je misija UN u Libanu. Dva vojnika indijskog bataljona UNIFIL-a lakše su povređeni u eksploziji bombe koja je pala u blizini njihovog punkta u selu Adaiseh, na libansko-izraelskoj granici, izjavio je portparol UNIFIl-a Miloš Strugar. Dvojica vojnika prebačena su u bolnicu UNIFIL-a u gradu Ibl Saki. Portparol misije UN rekao je i da je napadu oštećena i osmatračnica u bazi. Četiri posmatrača UN u južnom Libanu poginula su prošle nedelje, kada je u vazdušnom napadu izraelske vojske pogođen njihov bunker.

Izrael je danas odbacio poziv Ujedinjenih nacija za trodnevno primirje s Hezbolahom kako bi humanitarnim radnicima bila omogućena evakuacija starih, dece i povređenih iz južnog Libana i kako bi bila prosleđena humanitarnu pomoć. "Nema potrebe za privremenim prekidom vatre jer je Izrael otvorio humanitarni koridor ka i iz Libana", rekao je portparol izraelske vojske Avi Pazner. "Hezbolah je taj koji namerno sprečava transfer medicinske pomoći i hrane stanovništvu u južnom Libanu jer želi da stvori humanitarnu krizu za koju može da okrivi Izrael", kaže on.

Buš: Sukobi u Libanu su deo borbe protiv terorizma

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da su sukobi u Libanu deo šire borbe protiv terorizma i rekao da u strategiji za obustavu nasilja u toj zemlji mora biti uzeta u obzir pretnja koju predstavlja radikalni libanski pokret Hezbolah. "Dok radimo na rešavanju trenutne krize, moramo priznati da je Liban najveća varnica u široj borbi između slobode i terora u regionu", izjavio je Buš u svom redovnom obraćanju američkoj naciji, dan pošto je sa britanskim premijerom Tonijem Blerom najavio da će ponuditi rešenje za okončanje nasilja u Libanu.

Kasem: Nema nikakve vojne pobede Amerike i Izraela

SAD i Izrael ne smeju izvući bilo kakvu političku korist iz izraelskih napada na Liban, izjavio je zamenik šefa Hezbolaha Naim Kasem. "Amerika i Izrael nemaju prava da poentiraju iz njihovog poraza. Nema nikakve vojne pobede Amerike i Izraela da bi oni na osnovu toga mogli da izvuku političku korist", izjavio je Kasem agenciji Rojters.

On je to rekao odgovarajući na pitanje kako Hezbolah gleda na zahtev SAD da treba razoružati tu šiitsku organizaciju kao preduslov za stacioniranje međunarodnih mirovnih snaga na jugu Libana, dodajući da Hezbolah neće javno komentarisati eventualno angažovanje međunarodnih snaga. Kasem je istakao da u Hezbolahu još uvek razmatraju neke predloge za prekid vatre koje je prethodnih dana uputio libanski premijer Fuad Siniora.

Libanska vlada, u kojoj su i dva ministra koja podržavaju Hezbolah, podržala je predlog premijera da odmah dođe do prekida vatre i angažovanje međunarodnih mirovnih snaga koje bi trebalo da pomognu libanskoj vojsci da preuzme kontrolu nad jugom zemlje. "Prirodno je da zahtevamo bezuslovni prekid (izraelskih) napada i da se svim raseljenim osobama dozvoli povratak svojim selima i gradovima", ponovio je Kasem stavove Hezbolaha.

Raketa sa 100 kilograma eksploziva

U Libanu ima novih žrtava izraelskih napada, uključujući civile koji se kreću ka severu zemlje. U novim napadima izraelskog vazduhoplovsta na Liban poginulo je najmanje 10 ljudi, a pogođen je i konvoj izbeglica koji je organizovala Ambasada Australije. Reporter BBC-a, koji je putovao s njima, javio je da je bilo jasno obeleženo da su ukonvoju novinari i civili i da su pojedini novinari bili u kontaktu sa Izraelcima koji su znali za to putovanje. 

Hezbolah je ispalio novi tip rakete sa 100 kilograma eksploziva na severni Izrael, saopštila je izraelska policija, javile su agencije. Hezbolah je saopštio da je ispalio projektil Haibar 1 koji je pogodio oblast blizu izraelskog grada Afula, oko 50 kilometara južno od izraelsko-libanske granice. Projektil je pao na njive.

Izraelski stručnjaci, međutim, tvrde da je reč o projektilu Fadžr 5, jednom od najvećih u arsenalu Hezbolaha, s dometom 70 kilometara, a ne o iranskim raketama zilzal, dometa oko 210 kilometara i koje mogu da stignu do Tel Aviva.

Napad u Sijetlu

Jedna žena je poginula, a pet ih je povređeno kada je nepoznati napadač uleteo u prostorije jevrejske organizacije u centru Sijetla i otvorio vatru. Zvaničnici smatraju da je reč o zločinu mržnje. Policija je saopštila da je napadač uhapšen bez pružanja otpora u Jevrejskom savezu za Sijetl, gde se napad i dogodio, i da je odveden na ispitivanje. Napadač je državljanin SAD, a policija je saopštila da je na osnovu telefonskih razgovora s napadačem dok je bio u zgradi zaključila da je reč o muslimanu, zbog čega zvaničnici tvrde da je reč o zločinu mržnje.

Potpredsednica Jevrejskog saveza Ejmi Vaser-Simpson rekla listu Sijetl tajms da je muškarac prošao obezbeđenje i počeo da viče: "Ja sam Amerikanac muslimanskog porekla. Ljut sam na Izrael". Zatim je otvorio vatru.

Portparol lokalne bolnice rekao je da su tri žrtve u kritičnom stanju, a da je jedna od njih žena koja je u drugom stanju.

Jevrejski savez za Sijetl prošlog vikenda je organizovao veliki miting podrške Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: