Spisak povezanih s ratnim zločinima

Podgorički Dan objavio spisak osoba iz Srbije i Crne Gore protiv kojih pravosuđe Hrvatske vodi istragu zbog ratnih zločina.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.07.2006.

12:58

Default images

Spisak koji je objavljeni u listu Dan preuzet je od nevladine organizacije Veritas, a sačinjen je u hrvatskom državnom tužilaštvu pre dve godine. Predsednik Veritasa Savo Štrbac ocenjuje da sporazum Hrvatske i Crne Gore predstavla političku volju za sprovodnje evropske konvencije o ustupanju krivičnih predmeta.

Svi oni koji nisu državljani Crne Gore mogu biti hapšeni po interpolovim potenicama.I da se protiv njih provedi taj ekstradicioni postupak u kojem mogu biti izručeni što je najčešće slučaj. A po državljane C Gore to znači da će se voditi krivični postupci pred sudovima u CG, kaže Štrbac.

Sporazum predviđa da će Hrvatska ustupiti Crnoj Gori imena njenih građana koji su osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine sa dokazima i indicijama. Ukoliko Hrvatska ne bude zadovoljni presudama Crnogorskih sudova ostaje joj mogućnost da aktivira te slučajeve pred svojim pravosuđem. Istovremeno oni koje ugrožava ovaj sporazum pretpostavlja se da bi uskoro mogli uskoro da zatraže utočište u Srbiji.

A činjenica jeste da najviše Srba iz Hrvatske iz bivše RSK kao i pripadnika JNA živi na području Srbije i da je najviše lica za kojima su raspisane interpolove poternice u Hrvatskoj upravo ovde. Dakle i ovde je pitanje političke odluke, nekog dogovora i sporazuma kada će početi da se primenjuju evropske konvencije.

Prema podacima Veritasa, Hrvatska trenutno vodi istrage protiv 750 državljana Srbije, dok je više od 200 građana Crne Gore procesuirano uglavnom za događaje na Dubrovačkom ratištu tokom 1991. godine.

Hrvatska i Crna Gora potpisle su juče sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: