Škabrnja: Merenje mržnje

Hapšenje četiri meštanina sela Škabrnja izazvalo reakciju meštana u tom selu.

Izvor: B92

Subota, 29.07.2006.

10:54

Default images

Uhapšeni su osumnjičeni da su 25. jula kamenovali kuće srpskih povratnika kod Benkovca, a meštani njihovog sela protestovali su juče ispred Županijskog suda. Meštani, predvođeni lokalnim katoličkim sveštenikom Borisom Pedićem, pomolili su se ispred suda, a zatim je pročitan proglas u kom se zahteva kažnjavanje odgovornih za zločine na tom području nad hrvatskim civilima tokom sukoba u Hrvatskoj.

Kako za B92 javlja Zoran Kekić, Borisa Pedić je, čitajući pred sudom proglas i prebirajući krunicu, rekao da su izjednačena dva bačena kamena s 86 nevino ubijenih. "Muči nas što je pravna država brzo pritvorila naše susede, a oni koji su doveli do svega toga mirno broje dane do zaborava svojih zlodela", rekao je sveštenik.

Na te izjave reagovao je Nadbiskupski ordinarijat u Zadru, navodeći da su te izjave neprimerene i da niko od ljudi koji su govorili u javnosti nije vodio računa o kontekstu događaja.

Žarko Puhovski, šef Hrvatskog helsinškog odbora, kaže da se radi o ljudima koji u osnovi pripadaju korpusu desnice. "Mnogi od njih su razočarani birači Hrvatske demokratske zajednice, koji zapravo sebe smatraju pravim hadezeovcima, a sadašnje političko vođstvo HDZ-a i države smatraju na neki način izdajicama i slugama stranih gospodara. Tako se događa da se, na paradoksalan način, u dva-tri navrata huliganski akti interpretiraju kao aktivizam prave, domoljubne desnice, što je opasno", kaže Puhovski.

Puhovski kaže da se za sada ne pribojava pojačanja nasilja. "Pored ostalog, velike su vrućine, takvi akti masovnog nasilja se ne mogu očekivati. Međutim, dugoročno ćemo morati računati s jednom vrstom puzajućeg podizanja broja pojedinačnih nasilnih incidenata", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: