SRS gubi rejting, DS i DSS raste

Srpska radikalna stranka beleži značajan pad popularanosti, dok raste rejting stranaka demokratskog korpusa.

Izvor: B92

Subota, 29.07.2006.

17:31

Default images

Kada bi se sada održali izbori, u parlament bi ušli radikali, DS, DSS, Nova Srbija, G17 plus i stranke nacionalnih manjina. Cenzus ne bi prešli SPS, SPO, LDP, PSS, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije "Medium Gallup".

U odnosu na rezultate iz prošlog  meseca radikali beleže pad sa 36 posto na 30,7 posto, a u  padu je i rejting SPS-a sa 6,3 na 4,6 posto, kaže direktor agencije "Medium Gallup" Srbobran Branković.

On navodi da jedan  od razloga može da bude popuštanje pritiska EU u vezi sa izručenjem Mladića i obnavljanje izgleda za nastavak pregovora. Iako DS  beleži  blagi rast sa 22,8 na 23,7. Najveci dobitnici su DSS kome je rejtnig porastao sa 10,6 na 14,7 posto i Nova Srbija sa 4,1 na 5,5 posto, kaže  Branković i navodi da  je to jos jedan pokazatelj da su radikali izgubili glasove.

"Drugi razlog ja vidim u činjenici da su radikali ponovo na sebe navukli šešeljevsku obrazinu, pod tim podrazumevam ono što se dešavalo u vezi sa Ivanom Dulić-Marković. Oživljavanje šešeljevske retorike, načina ponašanja i arogancije. Verujem da je to odbilo jedan deo birača koji je pristupio toj stranci jer je ona nekoliko godina u nazad pokazivala napore da se distancira od takvog profila stranke i da se predstavi nešto umerenijom", kaže Branković.

Branković navodi da  porast rejtniga DS, G17 plus, ali i LDP-a, zavisi uglavnom od apstinenata, a da se tu nije ništa bitno promenilo. Na izbore bi u ovom trenutku izašlo 41, 5 posto građana, što je svega 1,5 posto više nego prošlog meseca. Istraživanje je sprovedeno od 16. do 21. jula na slučajnom uzorku od 1.005 ispitanika.

"Ljudima je teže da od radikala pređu toliki put da bi završili kao simpatizeri Demokratske stranke, ili G17 ili LDP. Više je za očekivat da će oni glasati za one stranke koje su u ideološkom i političkom smislu bliže radikalima, to su Nova Srbija, Jedinstvena Srbija, pa i DSS, dugo se spekulisalo sa mogućnošću koalicije ovih stranak, što znači da su oni smatraju relativno bliskim", kaže Branković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: