Jokić kaznu služi u Danskoj

Admiral JNA u penziji Miodrag Jokić, osuđen na sedam godina zatvora, služiće kaznu u Danskoj.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.07.2006.

18:58

Default images

Sud u Kopenhagenu je dozvolio da Jokić ostatak kazne od sedam godina odsluži u jednom danskom zatvoru, ali nije saopšteno o kom je zatvoru reč, ni kada će on iz Haškog tribunala, odnosno Holandije, biti prebačen u Dansku.

Jokić je 27. avgusta 2003. priznao krivicu, odnosno da je kao zapovednik Vojno-pomorskog sektora Boka bio odgovoran za kršenje zakona i običaja ratovanja, odnosno ubistva, okrutno postupanje, napad na civile, neopravdano uništavanje objekata, nezakonite napade na civilne zgrade i uništavanje kulturnih, istorijskih i verskih objekata. Jokić je u martu 2004. osuđen zbog artiljerijskih napada na Dubrovnik, decembra 1991, kada su poginula dva, a ranjena tri civila. U bombardovanju su uništeni brojni dubrovački istorijski spomenici. Jokić je uložio žalbu na presudu, ali je Žalbeno veće Tribunala 30. avgusta 2005. potvrdilo prvostepenu presudu.

Pošto je osuđen, Jokić je pred Tribunalom svedočio protiv generala Pavla Strugara, koji mu je u vreme napada na Dubrovnik bio pretpostavljeni, kao komandant II operativne grupe JNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: