Ukloniti spomenik Tesli

Spomenik Nikoli Tesli na Aerodromu treba hitno ukloniti, složna je grupa uglednih istoričara umetnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

16:10

Default images

Prema njihovom mišljenju, glavni problem te skulpture, autorke Drinke Radovanović, jeste naglašavanje ne tako bitnih detalja, kao što su kosa, razdeljak, kragna, rever i sako. To nije najbolji način za dočaravanje Teslinog dela i veličine, smatraju oni. Time je, prema njihovom mišljenju, propuštena prilika da Srbija na ključnom mestu komunikacije sa svetom postavi Teslinom imenu dostojno i dostojanstveno obeležje.

Natalija Cerović smatra da skulptura treba da bude odraz i ovog vremena i odnosa prema Nikoli Tesli i da ima više skulptorskih kvaliteta i odlika. Ona objašnjava da je dugogodišnja praksa da se spomenici od posebnog istorijskog značaja postavljaju bez konkursa i konsultovanja stručnjaka, a da, i ako se ono dobije, obično nije poštovano.

Likovna komisija grada i Komisija za imenovanje gradova i trgova u Beogradu dali su negativno mišljenje o projektu Drinke Radovanović. Ipak, uprkos protivljenju stručne javnosti, poslanici Skupštine grada Beograda odobrili su postavljanje spomenika. "Taj spomenik je na Aerodromu, pa je krajnja odgovornost Aerodroma Beograd, a ne Skupštine grada", tvrdi Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika.

Istoričari umetnosti poručuju da njihov potez nije napad na Drinku Radovanović, već na sistem koji brzopleto postavlja spomenike koji se svuda u svetu tretiraju kao veoma osetljivo pitanje.

Opširnije na stranicama kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: