Sunce godišnje ubije 60.000 ljudi

Gotovo 60.000 ljudi godišnje umre zbog prevelikog izlaganja Suncu, uglavnom od različitih tipova raka kože.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

09:41

Default images

U saopštenju Svetske zdravstvene organizacije se navodi da su maligni melanomi uzrok 48.000 smrtnih slučajeva godišnje, dok su druge vrste raka kože uzrok još 12.000 smrti. Oko 90 odsto tih tipova raka izazivaju ultraljubičasti zraci Sunca. Zračenje je takođe uzrok ozbiljnih opekotina, starenja kože, katarakte i drugih bolesti, navodi se u prvom detaljnom izveštaju o globalnim posledicama izlaganja Suncu.

Direktorka SZO za javno zdravlje i okolinu Marija Neira saopštiula je da je svima potebno Sunce, ali da preterivanje može biti opasno, čak smrtonosno. "Srećom, bolesti koje mogu nastati UV-zračenjem, poput malignih melanoma, drugih tipova raka kože i katarakte, mogu biti sprečene jednostavnim zaštitnim merama", navodi se u saopštenju. SZO savetuje ostajanje u hladovinini, korišćenje zaštitnih krema s faktorom 15, pa naviše i izbegavanje solarijuma.

Kompletan izveštaj SZO-a može se naći na sajtu te organizacije, a tema B92 o tome kako se štiti od negativnog uticaja Sunca ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: