Vizner: Prioritet tehnička pitanja

Frenk Vizner kaže da će prioritet u procesu rešavanja statusa Kosova biti postizanje dogovora o tehničkim pitanjima.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

13:48

Default images

Posle razgovora s članovima Pregovaračke delegacije Kosova specijalni izaslanik SAD za razgovore o statusu Kosova ocenio je da su razgovori predstavnika Kosova i Srbije 24. jula u Beču bili uspešni, da je to bio istorijski trenutak i da je albanska strana bila iskrena i respektabilna.

Posle susreta s pregovaračkim timom Prištine, Vizner je rekao da je od prištinskih pregovarača tražio da pokažu više fleksibilnosti u pregovorima o statusu Kosova. On je rekao da su pitanja koja su do sada bila na dnevnom redu bečkih pregovora i koja se odnose na decentralizaciju i zaštitu kulturne i religijske baštine i na ekonomiju, deo paketa koji se naziva novi politički status Kosova i da ona treba da budu rešena. "Rekao sam juče i našim prijateljima u Srbiji da nam je potrebna fleksibilnost pregovaračkih strana. Mnogo je pitanja koja treba da budu rešena i to je moguće samo približavanjem pregovaračkih pozicija", kaže Vizner.

On kaže kako se nada da će pregovaračka ekipa Prištine i Beograda nastaviti pregovore u Beču s većom posvećenošću i da će na delu pokazati da su pojačali međusobno poverenje i sposobnost da rade zajedno da bi pregovori bili zavšreni pre kraja ove godine. On je ponovio da SAD i predstavnik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari ostaju opredeljeni da do kraja godine treba naći resenje za status Kosova. Ne želeći da komentariše mogućnost nametanja rešenja, Vizner je rekao da je veoma važno do predlaganja rešenja o statusu Kosova uspostaviti elemente paketa konačnog statusa. "To podrazumeva realno rešenje za pitanja opština, crkve, manjine. Solidni i dobri pregovori idu korak po korak. Idemo prema drugom koraku", objasnio je Vizner.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je u ime kosovskog pregovaračkog tima rekao da je ekipa koju on vodi spremna da doprinese uspešnom okončanju pregovora u Beču. "Nadamo se da će 2006. biti godina ispunjenja naših težnji. Trudimo se da maksimalnim angažovanjem budemo što konstruktivniji u pregovaračkom procesu i da pružimo doprinos koji će biti u interesu građana Kosova", kaže on.

Ivanović: Rokovi podrivaju pregovore

Predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju ocenili su u razgovoru s Viznerom da je objavljivanje rokova za određivanje konačnog statusa Pokrajine podrivanje pregovora. Lider Liste Oliver Ivanović kaže da je Vizneru predočeno da je pri objavljivanju rokova favorizovana ona strana koja traži brzo rešenje. "Naglasili smo da rokovi unapred određuju status i pitali zbog čega se onda vode pregovori. Vizner nam je predočio da će status Kosova biti određen stavom Kontakt-grupe i novom rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Ivanović.

Koštunica: Srpska strana superiorna

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da do sada nije postignut nikakav bitan pomak u pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova. "Čak je specijalni izaslanik ukazao obema stanama da treba pojačati razgovore jer je iza nas nekoliko meseci, a nije bilo nikakvog bitnog približavanja stavova", rekao je Koštunica u Kruševcu posle sednice Vlade.

Ocenjujući da je srpska strana u dosadašnjim pregovorima postigla superiornost u odnosu na albansku, on je ponovio da do sada nije čuo nijedan valjan argument u prilog nezavisnosti Kosova, dok je Beograd izneo stav o suštinskoj autonomiji, baziranoj na međunarodnom pravu i standardima.

Nikolić: Oružana odbrana Kosova krajnja opcija

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da oružana odbrana Kosova treba da bude krajnje rešenje u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova. "Već smo oružano branili Kosovo od mnogo većeg neprijatelja. Oružana odbrana je poslednja opcija, a diplomatijom treba ići do samog kraja", rekao je Nikolić za RTS. "Radikali će izaći na ulice i povesti građane protiv predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice ako oni, dan posle eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova, ne počnu pripreme za vraćanje Kosova Srbiji", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: