Srednjoevropska alijansa za Srbiju?

Dimitrij Rupel predložio formiranje grupe zemalja koja bi se zalagala za stvaranje povoljnije međunarodne klime za Srbiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

08:05

Default images

Po predlogu ministra spoljnih poslova Slovenije, u toj grupi bi bile Slovenija, Austrija i zemlje Višegradske grupe, odnosno Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka. "Da stvorimo grupu prijatelja Srbije, grupu koja bi mogla, ako je to poželjno, da prenosi poruke i da stvori klimu za podršku u vreme kad se raspravlja o budućnosti Zapadnog Balkana, Srbije, Kosova“, kaže Rupel.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta smatra da je Rupelova inicijativa dobrodošla za Srbiju. Ona kaže da bi to moglo predstavljati novinu u spoljnoj politici Srbije, za koju podseća da poslednje dve decenije nije negovala ozbiljnija prijateljstva s drugim državama. Jelica Minić za B92 objašnjava i da se punopravne članice Višegradske grupe često sastaju sa Slovenijom i Austrijom. "Imajući u vidu da Slovačka preuzima predsedavanje Višegradskoj grupi, a Slovačka je zemlja koja je nama u više prilika izuzetno pomogla, ovde se donekle prepoznaje slovački 'rukopis'. Naravno, vrlo je dobro što je to došlo od Slovenije. Verujem da bi ta grupa, koja nije beznačajna, tu je ipak šest članica Evropske unije, zaista mogla doprineti unapređenju statusa Srbije u međunarodnoj zajednici, posebno u EU, a dugoročno i u menjanju izuzetno lošeg imidža Srbije", kaže jelica Minić.

"Stav Srbije se malo čuje"

Dimitrij Rupel je tokom posete novim prostorijama Ambasade Slovenije u Beogradu izjavio i da prvi neposredni pregovori Beograda i Prištine nisu bili podsticajni i pozitivni za Srbiju, ali da time priča još nije završena, prenosi slovenačka TV POP. Rupel je rekao i da rešenja pitanja Kosova, koje Srbija ne bi mogla dugoročno da prihvati, ne bi mogla ni da vode do stabilnosti u regiji. Povodom mogućih rešenja statusa Kosova, Rupel je pomenuo nemački predlog, koji predviđa oblik privremenog uređenja Kosova, bez spoljne politike i vojske. Zanimljivo je da se upravo ministar odbrane Slovenije Karl Erjavec, u svom prošlonedeljnom članku u listu Finance, zalagao za suprotno, ne samo da Kosovo ima svoju vojsku, već i da vojsku treba da ojača.

Prema Rupelovim rečima, nemački predlog predviđa da bi Kosovo do nezavisnosti došlo pošto ispuni određene uslove, i da je slovenačka ocena da bi takav uslov trebalo da bude i da ceo zapadni Balkan uđe u EU i da Srbija bude članica EU. Slovenački šef diplomatije je rekao i da se stav Srbije o Kosovu malo čuje. Glavna prepreka boljoj čujnosti srpskog stava jeste i nepotpuna saradnja sa sudom u Hagu, rekao je Rupel, ali da je Slovenija zadovoljna Akcionim planom za saradnju s Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: