SP i SPA ili RS i SRB

Još nisu određeni zvanični predlozi za međunarodne dvoslovne i troslovne oznake za Srbiju, kaže Ivan Krstić.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 25.07.2006.

14:58

Default images

VD direktora Instituta za standardizaciju Srbije naveo je u pisanoj izjavi da su oznake "SP", "RS" i "SPA" za Srbiju samo početni radni predlozi koji mogu biti promenjeni, kao i da one nisu upućene Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO) u Ženevi.

Zavod je 27. juna ministarstvima nauke i spoljnih poslova Srbije predložio da dvoslovna skraćenica za Srbiju bude "SP", a troslovna "SPA". Oznaka "SP" je predložena jer sadrži slova iz reči "srpski" i jer su druge oznake koje sadrže slova iz naziva "Srbija" zauzete ("SR", "SB", "SI", "SJ" i "SA"), a do troslovne oznaka se došlo dodavanjem slova "A".

Krstić je kazao da su pored oznake "SP" sa istim početnim slovom slobodne samo oznake "SQ", "SS", "SW" i "SX", ali slobodna je i oznaka "RS", koja "direktno i vizuelno asocira na službeni naziv zemlje - Republika Srbija". Ministarstvo nauke Srbije je 21. jula predložilo da dvoslovna oznaka za Srbiju bude "RS" jer je to predlog koji podržava cela Internet-zajednica u Srbiji, a predlog za troslovnu oznaku ministarstvo nije dalo.

Preostaje stav Ministarstva spoljnih poslova koje može da se saglasi sa predlogom Zavoda dostavljenim 27. juna ("SP" i "SPA"), ili sa predlogom Ministarstva nauke ("RS") i predloži troslovnu oznaku "SRB" što će, kako saznaje B92 iz izvora bliskih lideru Srpskog pokreta obnove Vuku Draškoviću, sigurno biti predlog MIP-a.

"Ukoliko se u tom prvom krugu usaglašavanja ne dođe do predloga koji ima podršku oba ministarstva, uslediće hitno neposredno usaglašavanje do postizanja konsenzusa", rekao je Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: