Besplatna vantelesna oplodnja

Sav trošak postupka veštačke oplodnje od septembra će finansirati Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2006.

07:29

Default images

Procene su da u Srbiji svaki šesti bračni par, njih oko 200.000, ima problema s plodnošću. U ovom trenutku, međutim, nema nikakvih podataka koliko njih ispunjava kriterijume utvrđene za program besplatnih vantelesnih oplodnji.

Vladan Ignjatović iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje objašnjava za B92 koji su kriterijumi u pitanju: "Žene ne smeju imati žive dece, da su do napunjenih 38 godina starosti, da imaju neplodnost organskog porekla, dugotrajnu neplodnost neotkrivenog uzroka. Takođe, u obzir dolaze i svi oblici neplodnosti muškaraca, čiji je rezultat neuspešno predhodno lečenje bračne neplodosti."

Veštačku oplodnju obavljaće Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Ginekološko akušerska klinika Narodni front Beograd i Ginekološko akušerska klinika Kliničkog centra Novi Sad, kaže Ignjatović.

"Postoje tri metode vantelesne oplodnje, a cena po jednom pokušaju kreće se od 270.000 do 290.000 hiljada dinara i to će Zavod finansirati. U cenu su uključeni i troškovi lekova, anestetika, hormona, medijuma krvi, krvnih derivata, sanitetskog i ostalog drugog potrošnog materijala koji će biti plaćen zdravstvenim ustanovama za svaki pokušaj", kaže on.

U planu je da veštački bude oplođeno 300 žena do kraja ove, a 1.000 žena tokom sledeće godine. Kako nam je rečeno u ginekološko-akušerskim klinikama u Beogradu, ovaj program moći će da bude primenjen od jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: