Odšteta prinudno mobilisanima

FHP saopštava da je VSS potvrdio odgovornost države za kršenje slobode i povredu prava sedam prisilno mobilisanih izbeglica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2006.

12:09

Default images

Fond za humanitarno pravo je saopštio da je Vrhovni sud Srbije, u postupku povodom tužbe koju je FHP podneo u ime sedam prinudno mobilisanih izbeglica iz Hrvatske, potvrdio odgovornost države za kršenje slobode i povredu prava izbeglih i naložio da žrtvama bude isplaćeno 2,3 miliona dinara odštete.

"Vrhovni sud Srbije je 19. jula odbio zahtev države da Prvi opštinski sud u Beogradu ponovo sprovede postupak povodom tužbe podnete 1998. Oštećeni Stojan Gugleta, Mile Kasap, Đorđe Simić, Zdravko Dereta, Slavko Živković, Đuro Kusović i Mirko Ljubišić izbegli su iz Hrvatske u Srbiju za vreme vojne operacije Oluja, u avgustu 1995, ali njihov izbeglički status nije bio prepreka pripadnicima MUP-a Srbije da ih liši slobode. Većina je uhapšena odmah po prelasku granice, a neki u prihvatnim centrima, i uz jako obezbeđenje sprovedeni su u Erdut, u kamp Srpske dobrovoljačke garde, a posle završene 'obuke', svi su prisilno uključeni u jedinice Vojske Republike Srpske Krajine", navodi FHP.

"Tokom leta 1995, pripadnici MUP-a Srbije neosnovano su lišili slobode oko 10.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su zatim upućivali da učestvuju u vojnim operacijama u sastavu VRSK i VRS. Mnogo njih je u tim operacijama izgubilo život, a mnogi i danas trpe fizičke i psihičke posledice", navodi FHP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: