Promenjeni mandati za Srbiju i CG

Savet ministara EU odobrio je izmenjeni mandat za pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2006.

14:02

Default images

Takođe, Savet ministara je odobrio novi mandat za pregovore sa Crnom Gorom. Mandati za pregovore sa članicama bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora morali su biti izmenjeni posle majskog referenduma u Crnoj Gori i odluke crnogorskog parlamenta da proglasi nezavisnost.

Mandati za Srbiju i Crnu Goru usvojeni su bez rasprave, praktično onako kako ih je početkom jula i predložila Evropska komisija. Očekivalo se da mandati za pregovore o pridruživanju budu usvojeni u septembru.

To što su usvojeni već sada, prema izvorima sa zasedanja, očigledno jeste dokaz volje Evropske unije da ubrza i ohrabri jačanje demokratskih snaga i proevropskih reformi, posebno u Srbiji, koja je suočena s unutrašnjopolitičkim teškoćama i mukotrpnim rešavanjem statusa Kosova.

U obrazloženju Evropske komisije naglašeno je da preporuka Savetu ministara da usvoji odvojene mandate "nema nikakvih posledica po odluku Evropske komisije od 3. maja da se otkažu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom sve dok ona ne ispuni obavezu pune saradnje s Haškim sudom".

Ren pozdravio brže usvajanje mandata

Evropski komesar Oli Ren pozdravio je usvajanje preinačenog mandata za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i novi mandat za pregovore sa Crnom Gorom. Ren je, kako je agenciji Beta prenela njegova portparolka Kristina Nađ, naglasio da je usvajanje mandata ranije nego što se očekivalo dokaz jasne rešenosti EU da se ostvari evropska prespektiva zapadnog Balkana.

"Sada, pošto su sve tehničke prepreke otklonjene, Evropska unija je spremna da obnovi pregovore sa Srbijom čim bude uspostavljena potpuna saradnja vlasti u Srbiji sa Haškim sudom", prenela je ona reči evropskog komesara.

Vrlo važna odluka

Šefica Kancelarije Srbije za pridruženje Evropskoj uniji Tanja Miščević usvajanje mandata vidi kao značajan politički podsticaj koji Evropska komisija i države članice Evropske unije daju Srbiji: "Posebno treba naglasiti da je usvajanje ovog mandata jako važno, kao i činjenica da je finsko predsedavanje osetilo političku potrebu da pomogne Srbiji, ali i Crnoj Gori".

Tanja Miščević, međutim, podseća da usvajanje mandata ne znači momentalno otvaranje pregovora za zaključivanje Sporazuma. Ona za B92 objašnjava da je to poslednji preostali tehnički element Evropske komisije da, kada se konstatuje da je ostvarena puna saradnja sa tribunalom u Hagu, Srbija istog dana može da nastavi pregovore za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Potpredsenica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je da su odlukom Saveta Evropske unije o usvajanju mandata za pregovore sa Srbijom o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, otklonjene sve tehničke prepreke za nastavak pregovora sa Evropskom unijom. Ona dodaje da je Evropska komisija spremna da pregovore sa Srbijom nastavi onog trenutka kada ispunimo preuzetu obavezu i ostvarimo punu saradnju sa Hagom. “Kada pregovori budu nastavljeni, ostaju nam još jedna tehnička i jedna zvanična runda, kako bismo završili pregovore i ispunili cilj - potpisivanje Sporazuma i njegova primena od 1. januara 2007. godine”, navedeno je u saopštenju potpredsednice Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: