Kada dečak seje strah

Meštani jednog sela u opštini Žabari uplašeni su za bezbednost svoje dece, a razlog za strah je trinaestogodišnji dečak.

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2006.

14:48

Default images

M.T., trinaestogodišnjak iz jednog sela u toj opštini, za kog postoje sumnje da je povezan sa ubistvom svoje vršnjakinje, pod prisilom je po okončanju sudskog postupka vraćen u mesto u kom živi s porodicom.

Dečak je tokom sudskog postupka priznao umešanost u zločin, ali nije krivično odgovarao jer kao trinaestogodišnjak ne odgovara pred zakonom. M.T. je tokom suđenja boravio u jednom domu u Srbiji i za to vreme je s njim radio stručni tim. Pre nešto više od mesec dana, dečak se na zahtev jednog od roditelja, kom nije oduzeto starateljstvo, vratio u selo, a meštani kažu da za pojasom nosi nož. Za dečaka se od ranije zna da je sklon nasilničkom ponašanju, a u jednoj od hraniteljskih porodica u kojima je boravio, usitnjeno staklo je mešao s brašnom, pa su ga iz te porodice vratili majci.

U žabarskom Centru za socijalni rad za B92 kažu da je dečak u selu tokom leta radi pokušaja adaptacije na novu sredinu, ali da još nije odlučeno gde će dečak ići školu, tj. da li će u međuvremenu biti poslat u neki dom. Direktor Centra Sima Jevtić kaže da ta ustanova sve radi u saradnji sa stručnim timom iz doma u kom je dečak boravio i da će pre početka nove školske godine biti odlučeno gde će dečak biti smešten.

Direktor škole koju dečak trenutno pohađa Slavoljub Miloradović kaže da ta škola nema nikakvu preciznu evidenciju o tome da je dečak negde završio VI razred. Miloradović dodaje da će škola postupati prema zakonu i da će se o svemu konsultovati s Ministarstvom prosvete, ali da se ne može smatrati da je dečak razred završio sve dok škola o tome ne dobije zvanična dokumenta.

Baka ubijene devojčice kaže da je preneražena vešću da je dečak u selu i dodaje da svoje unuke od tada ne pušta da se slobodno kreću noću. "Taj dečak je za dom, a u selu ga se mnogi plaše", kaže ona.

Dečakova majka kaže da neće dozvoliti da dečak bude vraćen u dom i preti da će se obračunati sa svima koji budu pokušali da ga u dom vrate. Ona ima još četiri mlađa deteta koje izdržava obrađivanjem zemlje i fizičkim poslovima. Četiri puta se porodila van bolnice.

Roditelji četvoro dece koja u septembru treba da krenu u školu kontaktirali su sa novinarima kako bi decu zaštitili od dečakovih ispada, ali niko od njih nije hteo da se javno oglasi.

"Želimo moderno maloletničko pravosuđe"

Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da je cilj države da ima moderno zakonodavstvo u oblasti maloletničkog pravosuđa i da je Srbija na dobrom putu da to i ostvari, iako se u medijima često stvara loša slika, koja ne odgovara činjeničnom stanju. "Cilj države u oblasti maloletničkog pravosuđa je više socijalnih i humanih, a manje represivnih elemenata. Saradnja sa UNICEF-om i Vladom Švedske omogućila je da dobijemo moderan Zakon o maloletničkom pravosuđu", rekao je ministar.

Stojković je s direktorkom beogradske kancelarije UNICEF-a En Lis Svenson prisustvovao predstavljanju sistema bodovanja, nivoa i napretka ostvarenog u kruševačkom Vaspitno-popravnom domu. Program je u toj ustanovi sprovođen protekle tri godine, u okviru projekta reforme maloletničkog pravosuđa "Šansa deci za promenu", zahvaljujući pomoći UNICEF-a i Vlade Švedske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: