Skuplje gorivo, poskupela putarina

Gorivo na pumpama u Srbiji poskupeće od ponoći u proseku za oko 80 para po litru, saopštila je Naftna industrija Srbije.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

14:14

Default images

Gorivo će poskupeti pošto je ukupan rast cene sirove nafte i kursa dolara 15 dana posle poslednje korekcije cene iznosio 1,57 odsto.

Litar motornog i bezolovnog benzina od 95 oktana, umesto za 85,8 dinara, prodavaće se za 86,5 dinara. MB od 98 oktana umesto za 96,8 prodavaće se za 97,6 dinara. Nove cene dizel goriva D2 i evrodizela veće su za 80, odnosno 90 para, i litar tih derivata prodavaće se za 74, odnosno 80,7 dinara.

Poslednja korekcija cena naftnih derivata na pumpama u Srbiji bila je 9. juna, kada je benzin pojeftinio u proseku za oko dinar po litru.

Nezadovoljstvo zbog putarina

Iako je putarina poskupela pre dve nedelje, ta odluka, naročito zbog godišnjih odmora, i dalje izaziva nezadovoljstvo. Putarina za domaća vozila viša je u proseku za 20 odsto, dok stranci u zavisnosti od tipa vozila, nadoknadu za korišćenje autoputa plaćaju od 20 do 150 dinara više nego ranije. To, međutim, nije sve, jer prema zahtevu EU, drumarine za domaća i strana vozila moraju da se izjednače.

Drumarina za relaciju Beograd-Niš za vozila iz Srbije sada iznosi 620 dinara, a za strana vozila 1.130 dinara. Nadležni pravdaju poskupljenje zahtevima EU, ali i time što je novac od putarina osnovni izvor prihoda za obnovu puteva, jer akcize na cenu goriva nisu dovoljne.

"Idealno bi bilo kada bi naplata putarine služila isključivo za izgradnju autoputeva, ali s obzirom na ostale prihode, mi je koristimo i za otplatu kredita. Od 2002. godine potpisali smo kredite u iznosu od preko 450 miliona evra, koji uglavnom idu na koridor 10", kaže Slavoljub Tubić iz Javnog preduzeća Srbija put.

Rok za ujednačavanje drumarina za naša i strana vozila je januar sledeće godine, tako da će do kraja godine biti novih poskupljenja. Cela mreža autoputa treba da se organizuje kao zatvoreni sistem naplate. Time bi se sprečile pronevere zaposlenih na naplatnim rampama, kao što je slučaj nedavno otkrivene „drumske mafije“.

S druge strane, generalni direktor preduzeća Srbija putevi, Branko Jocić, kaže da su drumarine previsoke za naše građane s obzirom na njihove prihode, ali da se svaki dinar koji se dobije od drumarina ulaže u održavanje autoputeva.

Jocić tvrdi kako napisi u štampi o njegovom hapšenju povodom slučaja "drumska mafija" "potiču iz kriminogenih krugova" i da ga policija nije ni pozivala na informativni razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: