MMF o aerodromu Nikola Tesla

MMF ocenio da je beogradski aerodrom jedino javno preduzeće u Srbiji koje je realizovalo restrukturiranje i odlazak viška zaposlenih

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

14:11

Default images

Aerodrom Nikola Tesla saopštio je da je Međunarodni monetarni fond naveo da su ispunjeni zahtevi Fonda koji se odnose na restrukturiranje, jer je izvršeno odvajanje poslova koji ne spadaju u osnovnu delatnost preduzeća i da su formirana četiri privredna društva: Aerodrom ketering doo, Aerodrom poljoprivredna operativa doo, Aerodrom čistoća terminali doo i Aerodrom parking doo.

Međunarodni monetarni fond je precizirao da beogradski aerodrom ima pozitivan operativni bilans na bazi gotovine i da nema neizmirenih novčanih dugovanja u odnosu na dobavljače i poreske vlasti. Zahvaljujući monopolskoj poziciji aerodrom je ostvario čist maržni profit od 11 do 17 odsto od pružanja usluga u 2004. i 2005. godini.

Od 13 miliona evra koje je Evropska investiciona banka dodelila aerodromu 2001. godine, šest miliona evra uzeto je u periodu od 2002. do 2004. godine, a preostalih sedam miliona evra, namenjenih za modernizaciju, odobreno je decembra 2005. godine. Aerodrom ne dobija dodatne subvencije i prenos sredstava od Vlade Srbije, a kompanija, precizira se u izveštaju MMF-a, redovno plaća takse.

Kredit za 1.100 novih vagona

Železnice Srbije potpisale su sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ugovor o kreditu od 60 miliona evra za nabavku 1.100 vagona, za koji je garancije dala Vlada Srbije.

Ističući da se radi o "velikom danu" za srpsku železnicu, ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će uskoro biti potpisan i ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom u visini od 80 miliona dolara, koji će biti utrošen za rehabilitaciju i obnovu pruge na Koridoru 10. "Država je odlučila da stane iza programa restrukturiranja srpske železnice... Železnica će ubuduće igrati sve veću ulogu... i biće jedan od nacionalnih i ekonomskih prioriteta Vlade", naglasio je on.

Dinkić je dodao da je u budzetu za ovu godinu Vlada Srbije namenila investiranje od 172 miliona evra u železnicu putem kredita, i da će stići još 32 miliona evra španskog kredita, za nabavku lokomotiva. Kredit EBRD je dobijen na grejs period od četiri godine, a otplaćivaće se 15 godina, sa povoljnom kamatnom stopom od 4,5 odsto godišnje.

Direktor EBRD-a za Srbiju Dragica Pilipović je, podsećajući da ta banka već duže vreme radi na restrukturiranju Železnica Srbije, istakla da se ovim kreditom pomaže najbolji segment njihovog rada - robni saobraćaj, koji ima isti kvalitet kao i u Evropi. "Naš zajam uslovnjen je raznim parametrima restrukturiranja... Mislim da smo te parametre odredili dobro i da ćemo pomoći i budžet Srbije i rstrukturiranje železnice", ocenila je ona.

Prema rečima direktora "Železnica Srbije", tom javnom preduzeću, pored 4.500 teretnih vagona u saobraćaju, nedostaje još 2.000, a da će se, kupovinom 1.100 iz ovog kredita u narednih godinu i po dana kao i rekonstrukcijom još nekih, približiti optimalnom broju od 6.000. Od 60 miliona evra, 1,5 milion će biti utrošen za nabavku struga za obradu točkova vagona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: