Promene poreza na plate i doprinose

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

13:49

Default images

Tim zakonima smanjen je porez na plate i postignuto je poresko rasterećenje obveznika za 31,5 milijardi dinara. Zakon bi trebalo da zaštiti socijalno najugroženije slojeve zaposlenih, kroz snižavanje minimalne osnovice za plaćanje doprinosa sa sadašnjih 40 od prosečne mesečne plate u prethodnom kvartalu na 35 odsto.

Stope poreza na plate biće smanjene sa 14 na 12 odsto, a biće uveden neoporezovani census od 5.000 dinara na mesečnom nivou, što bi dosadašnje opterećenje zarada sa 73,1 smanjilo na 62,7 odsto.

Zakonom bi trebalo da bude stimulisano zapošljavanje mladih do 30 godina, starijih od 45 godina i invalida. Poslodavci koji zapošljavaju mlade biće oslobođeni plaćanja poreza na plate i doprinose u naredne tri godine za pripravnike, a dve godine za radnike koji su najmanje tri meseca bili na birou za zapošljavanje.

Poslodavac koji zaposli invalida biće oslobođen plaćanja poreza na zarade i doprinose tri godine. Poslodavac koji zaposli starije od 45 godina koji su na birou najmanje šest meseci, biće oslobođen plaćanja poreza na plate i 80 odsto doprinosa.

Umesto dosadašnjeg sistema plaćanja poreza na plate na celokupan iznos zarade, zakonom se uvodi cenzus od 5.000 dinara koji neće biti oporezovan. To poresko rasterećenje važi za radno-intenzivne grane: tekstilnu i industriju kože i obuće, za grane koje zapošljavaju veći broj radnika, i za nerazvijene regione.

Izmenama zakona uvedena je pravednija raspodela poreskog opterećenja koja predviđa rasterećenje nižih primanja, dok bi bogatiji slojevi porez na godišnjem nivou plaćali po progresivnoj stopi.

Census za plaćanje godišnjeg poreza koji je iznosio četvorostruku prosečnu zaradu u Srbiji, od iduće godine biće smanjen na trostruki iznos.

Izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje lokalna samouprava, republika ili drugi državni organ moći će da istaknutim umetnicima uplaćuju doprinos iz svojih budžeta.

Zakon će početi da se primenjuje od 1. januara 2007. godine, dok će primena podsticajnih mera za zapošljavanje mladih, osoba sa invaliditetom i starijih od 45 godina, početi da se primenjuje od 1. septembra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: