Optužnica protiv pomagača Mladića

Drugo opštinsko javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv deset osoba zbog pomaganja u skrivanju Ratka Mladića.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

16:12

Default images

Optuženi su Jovan Đogo, Stanko Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Ljiljana, Tatjana i Bojan Vasković, Marko Lugonja, Borislav Ivanović i Predrag Ristić. Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, optuženi su u vreme kada su pomagali i skrivali Mladića, znali da su protiv njega podignute optužnice u Hagu i raspisana poternica.

Tužilaštvo traži okrivljujuću presudu nakon suđenja, s obzirom na društvenu opasnost koja je nastala kao posledica izvršenja tih krivičnih dela, kao ugrožen međunarodni položaj Srbije i njenih građana.

Svi optuženi nalaze se u pritvoru. Prvi je, još u januaru, uhapšen Jovan Đogo, bivši šef Mladićevog obezbeđenja. Njegov advokat Đorđe Kalanj kaže za B92 da optužnicu još nije dobio, ali da je očekivao da će ona biti podignuta. Kalanj veruje da će uspeti da dokaže nevinost svog i svih ostalih optuženih, ali samo u slučaju da suđenje bude javno.

"Ja nisam iznenađen zbog podizanja optužnice iz prostog razloga što je sam postupak vođen pod poznatim uslovima i što je pritvor trajao jako dugo, tako da nije bilo za očekivati da tužilac odustane u ovoj fazi postupka. Ono što je važno jeste da suđenje bude javno i da rad sudija koji budu odlučivali bude ipak kontrolisan od, ja se nadam, jednog dela stručne javnosti i da se konačno vidi šta se događa u tom postupku, kakve su to tajne koje običan čovek ne može da sazna i da vidimo imali li krivice Đoka i ostalih i gde je ona u ovom postupku", kaže Kalanj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: