Završen upis u srednje škole

84.879 učenika od jeseni kreće u srednje škole, a 106 neraspoređenih đaka moći će da se upiše na jedno od 10.000 slobodnih mesta.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

14:37

Default images

Svršeni osnovci su ove godine prilikom upisa u srednje škole mogli da izaberu jedno od ponuđenih 300 zanimanja. Prošla su vremena kada su se osmaci upisivali u srednje škole iz interesovanja ili ljubavi, već svojoj budućnosti sada pristupaju daleko racionalnije. Više se opredeljuju za srednje stručne škole nego za gimnazije. Skupo i dugo studiranje zamenjuju praktičnim zanimanjima.

I Ministarstvo prosvete se za ovaj upisni rok pripremilo i nakon istraživanja tržišta uskladilo obrazovne profile sa potrebama privrede. "Mladi su pragmatičniji nego ranije, biraju ono od čega se može živeti, razvija se model sličan zapadnom, a to je studiranje uz rad. Mladi se sve više opredeljuju za to da steknu neku kvalifikaciju, da započnu profesionalni život, da rade, a da potom nastave školovanje", kaže Radovan Živković, član Republičke upisne komisije.

Perspektivne profesije sada su u domenu finansija, ekonomije, medicine i saobraćaja, a među vodećima ove godine je i smer kuvar. Najmanje je zainteresovanih za mašinstvo, poljoprivredu i elektrotehniku. Ni trgovina ove upisne godine nije bolje prošla, ali su zato novi smerovi - dizajner odeće, pivar, zlatar i naročito administator računarskih mreža - izazvali ogromno interesovanje.

"Jedan od važnih uticaja svakako jeste porodica, modeli koje vide u porodici. Imaju u svom okruženju mnogo primera da su ljudi koji su radili u velikim sistemima ostali bez posla. Mada njihovo razmišljanje jeste praktično, ja bih rekla da oni imaju i autentična interesovanja za ta zanimanja. Profesionalna interesovanja se između ostalog stiču i na osnovu uzora, modela koje vide bilo na televiziji, bilo u okruženju", kaže Dragana Vučićević.

Od gimnazija, najvećim brojem upisanih sa maksimalnim brojem bodova istakla se gimnazija “Uroš Predić” iz Pančeva. Među naujspešnijim su i gimnazije u Novom Sadu i Nišu, dok u Beogradu vodi Treća beogradska gimnazija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: