Uvrede Krasića po poslovniku

Skupština odlučila da poslanik SRS-a Zoran Krasić nije povredio poslovnik kada je vređao ministarku Dulić-Marković i njenu porodicu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.07.2006.

16:39

Default images

Šefica poslaničke grupe Srpskog pokreta obnove Sanja Čeković za B92 je rekla da su u trenutku glasanja o povredi poslovnika, pokrenutog na predlog šefa poslaničke grupe G17 Plus Miloljuba Albijanića, bili prisutni predstavnici vladajuće koalicije. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke koja već duže ne učestvuju u radu.

"Za povredu poslovnika izjasnili su se poslanici stranke G17 Plus i poslanici SPO-a. Svi osali poslanici vladajuće koalcije glasali su protiv. SPO je glasao principijelno, mi smatramo i tada i sada da je poslovnik povređen, i da na taj način ne može niko da se ophodi u Skupštini Srbije. To nije prvi put, prema tome smo uvek kritični, i zato jenaš glas bio takav", rekla je Čekovićeva.

Skupština Srbije je ranije tokom današnje sednice usvojila niz zakona o kojima je raspravljala u proteklih mesec dana. Skupština Srbije usvojila je Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, kojim je utvrđeno da zaposleni, osim plate koja se uređuje po principu platnih razreda i grupa, dobijaju i dodatak za posebne uslove. Prema zakonu, jedini obavezan dodatak je isplata za minuli rad. Nov način izračunavanja plata podrazumeva 13 platnih grupa i osam platnih razreda.

Poslanici tokom glasanja nisu usvojili amandman predsednika Skupštine Srbije Predraga Markovića, kojim je predložio da osnovicu plate u službama parlamenta i predsednika Republike utvrđuje Administrativni odbor.

Uvodi se novi i jedinstveni način određivanja zarada u svim državnim organima, a do sada je koeficijente određivao Administrativni odbor Skupštine Srbije. U prvih pet platnih grupa su nameštenici, odnosno službenici na položajima, a u preostalih osam - izvršioci, od višeg savetnika do mlađeg referenta, čija primanja podležu ocenjivanjima i nagradama - kroz pet platnih razreda. Prema danas usvojenom zakonu, koji bi trebalo da se primenjuje od januara 2007. godine, za plate zaposlenih u državnim organima treba da bude obezbeđeno dodatnih 4,36 milijardi dinara, odnosno sadašnji fond za plate bio bi uvećan za 41 odsto.

Zakon se ne odnosi na izabrana lica, poslanike i ministre, već isključivo na postavljena i imenovana lica. Koeficijent devet imaće sekretari Skupštine i vlade, a njihovi zamenici osam, dok bi najniži koeficijent od 5,65 bio za nameštenike i najviše stručne saradnike sa fakultetom i iskustvom. Najniža, trinaesta platna grupa odnosi se uglavnom na sekretarice i pripravnike sa završenom srednjom školom.

Zakon predviđa lestvice za napredavanje i nagrade, a posebno se utvrđuje pitanje prekovremenog rada, za koji bi se ubuduće dobijao slobodan dan umesto novčane naknade. Uvodi se i dodatak za pripravnost koji se plaća državnom službeniku koji dođe na posao van radnog vremena.

Predviđena je i mogućnost da, u zavisnosti od rezultata rada, nameštenik primi dve plate više godišnje, što treba da nadoknadi nemogućnost napredovanja iz jedne u drugu platnu grupu. I Administrativni odbor Skupštine Srbije jednoglasno je usvojio odluku o povećanju osnovice za obračun bruto plata zaposlenih u Službi parlamenta. Tom odlukom je utvrđeno povećanje osnovice počev od isplate plata za jun ove godine za dva odsto, od septembra za dva odsto, a od novembra za 5,04 odsto. Osnovica za obračun plata zaposlenih u službi Skupštine od juna će biti 3.890,68 dinara, od septembra 3.968,50, a od novembra 4.168,52 dinara.

Usvojen Zakon o finansiranju lokalne samouprave

Skupština Srbije usvojila je Zakon o finansiranju lokalne samouprave, koji će siromašnijim opštinama omogućiti više novca iz budžeta, na teret bogatijih, pre svega gradova Beograd i Novi Sad.

Ministar finansija Mlađan Dinkić ranije je rekao da je cilj tog zakona ravnomerniji razvoj opština po takozvanom "metodu Robina Huda", u skladu sa evropskim standardima: fiskalna decentralizacija na osnovu većih transfera siromašnijim opštinama.

Prema Dinkićevim rečima 99 najsiromašinijih opština u Srbiji dobijaće veća sredstva, 44 opštine će ostati na sadašnjem nivou transfera iz budžeta, a prihodi gradova biće smanjeni.

Ministar je precizirao da će od ukupnog ovogodišnjeg transfera od 15,4 milijarde dinara, 2,2 milijarde biti preuzete iz budžeta četiri grada i upućene na račune 99 opština u Srbiji. Najviše novca biće uzeto Beogradu i Novom Sadu.

Zakonom je utvrđeno formiranje komisije za finansiranje lokalne samouprave, u kojoj će biti šest predstavnika Vlade Srbije i pet predstavnika Stalne konferencije gradova i opština. Porez na imovinu biće izvorni prihod lokalne samouprave koja će samostalno utvrđivati iznos poreza, s tim da taj iznos neće smeti da pređe granicu utvrđenu Zakonom o porezu na imovinu.

Novim zakonom uveden je i limit komunalnih taksi kojih treba da bude ukupno 16 na lokalnom nivou. Izradu zakona pomogla je Stalna konferencija gradova i opština, a predviđeno je da njegova primena počne od 1. januara 2007. godine.

Usvojen Zakon o ličnoj karti

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o ličnoj karti, kojim ona postaje elektronski identifikacioni dokument. Nova, elektronska lična karta imaće biometrijske elemente fotografiju, potpis i otisak prsta, kao i podatke o prebivalištu i adresi.

Svi građani treba da dobiju novu identifikacionu kartu u narednih pet godina, što je krajni rok do kada će važiti sadašnje lične karte. Umesto sadašnjih 18 godina, utvrđuje se da su svi državljani Srbije stariji od 16 godina dužni da imaju i nose ličnu kartu, a data je mogućnost da je poseduju i deca starija od 10 godina.

Obrazac nove lične karte sadržaće prostor za "kontaktni mikrokontroler" (čip) i prostor za "mašinski čitljivu zonu" za potrebe automatskog očitavanja podataka. Tu će biti svi vidljivi podaci na ličnoj karti, kao i podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana i jedinstveni matični broj roditelja imaoca lične karte.

Za razliku od sadašnje, predviđa se da nova lična karta sadrži i biometrijske podatke koji obezbeđuju pouzdanu potvrdu i proveru identiteta. Biometrijski identitet je određen jedinstvenim fizičkim osobenostima pojedinca (analiza lica, otisak prsta, potpis). Pored digitalne fotografije vlasnika lične karte, a zbog jednoznačne i brže identifikacije lica, lična karta će sadržati i digitalni otisak prsta.

Omogućeno je i da se lica koja se odevaju u skladu sa verskim ili nacionalnim običajima, mogu fotografisati za ličnu kartu sa kapom ili maramom.

Zakonom su utvrđeni adekvatni zaštitni elementi koje propisuje ministar unutrašnjih poslova, a uspostavlja se evidencija o ličnim kartama koja treba da bude zaštićena od neovlašćenog pristupa i korišćenja.

Zakonom je smanjen rok važenja lične karte na pet godina, a deci na dve. Novu ispravu izdavaće Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu propisa koji utvrđuje ministar. Imalac lične karte je dužan da u roku od 15 dana od dana prestanka njenog važenja podnese zahtev za izdavanje nove.

Izmene zakona o udžbenicima i o radiodifuziji

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima kojima će, prema rečima predlagača, biti stvoreni uslovi za privatizaciju Zavoda za izdavanje udžbenika.

Ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanović ranije je rekao da će to usloviti i donošenje novog zakona koji bi bio prilagođen novim okolnostima, konkurenciji, tržištu, i činjenici da u Srbiji više ne postoji samo jedan takozvani državni izdavač, nego još šest malih, privatnih.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o radiodifuziji, kojima bi trebalo da broj članova Programskog saveta Radiodifuzne agencije sa 18 bude povećan na 19. Skupština je na prethodnoj sednici izabrala 17 članova tog saveta. Usvajanjem izmena Zakona o radiodifuziji, parlament će ubuduće birati sedam, umesto šest članova iz redova poslanika.

Prekinuta rasprava o reorganizaciji parlamenta

Administrativni odbor Skupštine Srbije prekinuo je raspravu o novoj organizaciji rada službi parlamenta. Zbog mnogih primedbi pojedinih članova odbora, odlučeno je da se prvo održe konsultacija poslaničkih grupa, a da se rasprava nastavi u ponedeljak.

Nova ogranizacija treba da objedini stručne službe nekadašnjeg saveznog i republičkog paralementa, tako da će  za obe  zgrade  postojati jedna služba. Ipak ni pozicija ni opozcija nisu zadovoljni. Oni ne vide kakva bi konkretna poboljšanja imali poslanici.

Sekretar skupštine Marko Danilović rekao da će na sastanku šefova poslaničkih grupa i predsednika parlamenta biti utvrđen tačan broj ludi koji će preći u republički parlament. Za sada se zna da će biti poboljšana u skupštinskom voznom parku.

Ipak ni vozila ni zgrada parlamenta bivše SCG  ne mogu se  preuzeti dok se ne završi popis. Trenuno popis radi Uprava za zajedničke poslove, posle njih to isto treba da urade službe Skupštine Srbije.

Inače, Administrativni odbor usvojio je  odluku o povećanju osnovice za obračun bruto plata zaposlenih u Službi parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: