RRA: Pritisak na Cekića

Savet Republičke radiodifuzne agencije javno protestovao zbog "kontinuiranog pritiska" na predsednika RRA Nenada Cekića.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

16:25

Default images

Savet je odlučio da zatraži od svih nadležnih sudskih i državnih organa "odlučnu zaštitu zakonom propisane nezavisnosti". U saopštenju sa vanredne sednice Saveta RRA, koja je održana u Cekićevom odsustvu, ističe se da je Savet RRA razmatrao kampanju koja se povodom "konstruisanih i pravno neutemeljenih optužbi" za "nesavestan rad u službi" vodi protiv Cekića.

Cilj kampanje je da se obore dosadašnje odluke tog tela, "posebno one koje se odnose na dodelu dozvola na nacionalnom nivou". Kao najnoviji primer te kampanje Savet RRA navodi "očigledno organizovanu koordiniranu akciju koja se vodi dozirano i u etapama" i koju, kako se naglašava, sprovode dnevni list "Blic" i neki drugi listovi, koji žele da protivzakonito utiču na odluke Saveta", "a uz pomoć portparola prvog opštinskog suda Ane Milošević". "Savet RRA kao nezavisno regulatorno telo je nezavisno od svih grana vlasti, pa i od sudske, izuzev u kontroli zakonitosti sopstvenih odluka u upravnom postupku pred Vrhovnim sudom Srbije", ukazuje se u saopštenju.

Ocenjujući istupanje portparola suda kao direktno kršenje Zakona o radiodifuziji, "koje zaslužuje pažnju njoj nadređenih organa i institucija", Savet RRA najavljuje da će se za pomoć i zaštitu obratiti predsedniku Prvog opštinskog suda, okružnom i javnom tužiocu Prvog opštinskog tužilaštva, kao i ministru pravde.

Uz konstataciju da se kampanja vodi "u korist propalog inostranog učesnika na konkursu i partijske televizije Braća Karić", RRA podseća da je Cekić u glasanju o zabrani rada toj televiziji imao jednako pravo glasa kao i svi ostali članovi Saveta.

Savet RRA najavio je da će, takođe, "radi saznavanja pune istine o organizovanoj medijskoj kampanju koja je počela protivzakonitim 'curenjem informacija'", podneti prijavu protiv N.N. lica iz Prvog opštinskog javnog tužilaštva zbog krivičnog dela odavanja službene tajne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: