Izraelska vojska ušla u Liban

Sukobi na granici izmedju Izraela i Libana nastavljeni su večeras, nakon što je libanski Hezbolah zarobio dva izraelska vojnika.

Izvor: Beta

Sreda, 12.07.2006.

09:19

Default images

Izraelsko vazduhoplovstvo bombardovalo je večeras most na oko 15 kilometara južno od Bejruta, saopštila je libanska policija, ne navodeći da li je bilo žrtava i da li je most srušen. Lovci-bombarderi su ispalili rakete vazduh-zemlja na stari most u Damuru, oko 100 metara od autoputa koji povezuje južni deo Libana, navela je policija.

Izraelska vojska je izvela 40-ak napada od kada je libanski Hezbolah zarobio dva izraelska vojnika. U tim napadima su dva civila ubijena i 24 je povredjeno.

Neimenovani portparol izraelske vojske izjavio je da je osam izraelskih vojnika poginulo večeras u dva sukoba na granici sa Libanom.  

Izrael: Napad na suverenu državu

Premijer Izraela Ehud Olmert ocenio je da je napad Hezbolaha na severnoj granici Izraela ratni čin. Zvaničnici bezbednosnih službi Izraela saopštili su da planiraju da mobilišu rezervnu jedinicu od nekoliko hiljada vojnika. Olmert je naglasio da taj napad nije čin terora, već napad na suverenu izraelsku državu.

Ministar odbrane Izraela Amir Perec rekao je da ta zemlja smatra libansku vladu direktno odgovornom za sudbinu dva izraelska vojnika koje su zarobili gerilci Hezbolaha. "Libanska vlada, koja dopušta Hezbolahu da sa libanske teritorije slobodno sprovodi akcije protiv Izraela, snosiće odgovornost za posledice", navodi se u Perecovom saopštenju.

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Libanu Geir Pedersen, posle sastanka s libanskim premijerom Fuadom Siniorajem, pozvao je Hezbolah da oslobodi dva izraelska vojnika i upozorio na opasnost od eskalacije sukoba. I SAD su pozvale na oslobađanje zarobljenih izraelskih vojnika. Pomoćnik državnog sekretara SAD Dejvid Velč, u poseti Egiptu, rekao je novinarima da je zarobljavanje vojnika opasna eskalacija.

Izraelski napadi u Gazi

Napad na Gazu (AP, BBC)
U izraelskim napadima u pojasu Gaze jutros je ubijeno šest Palestinaca i srušena je trospratna zgrada. U njoj su se, kako se verovalo, sastajali palestinski ekstremisti. Kako je saopštila izraelska vojska, u napadu je ranjen lider oružanog krila Hamasa i jedan od najtraženijih ljudi u Izraelu Mohamed Dejif. Međutim, portparol brigada Iz al Din al Kasam, čija je otmica izraelskog vojnika 25. juna dovela do pokretanja opsežne izraelske vojne akcije u pojasu Gaze, odbacio je tvrdnje da je Dejif povređen u napadu.

Od početka izraelske ofanzive, koja je počela pre skoro dve nedelje, ubijeno je više od 65 Palestinaca. Izrael je saopštio da će nastaviti ofanzivu dok ekstremisti ne oslobode otetog vojnika i ne prestanu da gađaju izraelske ciljeve.

U centralni deo pojasa Gaze noćas je ušla izraelska vojska, a palestinski žitelji rekli su da su izraelski vojnici pretraživali selo istočno od grada Dejr el Bala. U selu, koje su opkolili, poginuo je policajac kada su izraelski vojnici otvorili vatru na policijski punkt. Prema navodima izvora iz palestinskih snaga bezbednosti, izraelska vojska ušla je na teritoriju centralnog dela pojasa Gaze oko kilometar. Istovremeno, manja kolona blindiranih vozila koju prate buldožeri prodrla je nekoliko stotina metara u teritoriju na jugu pojasa Gaze, kod Kan Junisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: