Skinhedi pretukli grupu Roma

Sedam Roma iz Ripnja, Ralje i Pinosave, pretprošle noći pretukla grupa pijanih mladića iz Ripnja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2006.

13:24

Default images

Kako tvrde žrtve, napadači su skinhedi. Incident je počeo oko 3.30, kada je nekoliko mladih Roma iz naselja Mali Stepašinac krenulo da isprati na voz četiri druga iz Ralje. U blizini železničke stanice naišli su na šest momaka naoružanih šipkama, letvama, razbijenim pivskim flašama i kamenjem.

Mladići su, kako Blic saznaje, lakše povredili Žikicu Petrovića, njegovog sina Željka, Srđana Vasića, Ljubu Mihajlovića, Nešu Markovića, Dejana Nedeljkovića i Željka Bošnjakovića.
Žikica Petroviæ
Jedan od pretučenih mladića kaže da su skinhedi počeli da ih gađaju kamenjem, udaraju letvama i šipkama. "Potrčali smo nazad ka naselju Mali Stepašinac. Kada smo stigli do naselja, počeli smo da dozivamo drugove kako bismo se odbranili", kaže jedan od napadnutih. Željko Petrović je čuo povike drugova i sa Aleksandrom Petrovićem krenuo ka stanici. I Željkov otac je čuo pozive u pomoć i automobilom krenuo ka stanici i stigao pre dečaka. Tamo je naišao na šest pijanih mladića. Prišao je jednom od njih, kojeg je poznavao. "Rekao sam mu da nije u redu da se biju jer su zajedno odrasli. Umesto primirja, jedan plavi i dugokosi, koji je sedeo na gajbi piva, ustao je i udario me u leđa. I ostali su počeli da me šutiraju, udaraju. Pao sam, ali sam uspeo da se dignem i potrčim nekoliko metara. Oni su me, međutim, stalno sustizali i tukli. To se ponovilo četiri puta, dok jedan komšija nije naišao automobilom i odvezao me u Urgentni centar”, kaže Žikica Petrović. On ima podlive po celom telu, a oba stopala su mu u zavojima.

Dok je Žikicu komšija vozio u bolnicu, njegovog sina Željka i Aleksandra napala je grupa mladića. Željka su kamenom pogodili u levo uvo. “Sakrio sam se u travu. Kada su me primetili, krenuo sam da bežim. Oni su me, međutim, sustigli i bacili u Topčidersku reku. Jedan je čak pokušao da me udavi, ali sam poslednjim atomima snage uspeo da otplivam na drugu stranu”, kaže Aleksandar, dodajući da je, iako povređen, Željko otišao do jednog komšije i pozvao policiju. Napadači su se razbežali čim su čuli policijske sirene.

Meštani Ripnja kažu da su privedena četiri mladića. Meštanin Radiša Đorđević kaže da nasilje traje već tri-četiri godine. "Idemo u školu, radimo i dobro se slažemo sa Srbima. Ali, ima nekoliko mladića koji svoj prezir prema nama, Romima, iskazuju na svakom mestu i stalno nas napadaju, šutiraju, šamaraju. Ne možemo ni da razgovaramo s roditeljima te dece jer je jedan na brodu, drugi u zatvoru zbog pljačke pumpe, a treći se muči i gradi po Crnoj Gori da bi ovde prehranio huligana”, kaže Đorđević, dodajući da je o incidentu obavestio i Nacionalni savet Roma. On kaže da će se obratiti i drugim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: