Ponovo o ekskurzijama

Od na­red­ne škol­ske go­di­ne pra­vil­nik o đač­kim pu­to­va­nji­ma bi­će znat­no stro­ži, piše štampa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2006.

07:40

Default images

Iz­bor agen­ci­je, or­ga­ni­za­to­ra eks­kur­zi­je, oba­vlja­će se is­klju­či­vo pu­tem ten­de­ra, pišu Večernje novosti. Stro­ži kri­te­ri­ju­mi va­ži­će pri oda­bi­ru agen­ci­je i de­sti­na­ci­ja, a uve­šće se i do­dat­ne me­re bez­bed­no­sti kako bi uče­nič­ka pu­to­va­nja bi­la si­gur­ni­ja.

Ne­ke od­red­be iz­me­nje­nog pra­vil­ni­ka o or­ga­ni­zo­va­nju eks­kur­zi­ja, iz­le­ta, na­sta­ve u pri­ro­di, le­to­va­nja i zi­mo­va­nja po­če­la su da se pri­me­nju­ju od­mah, a ne­ke će početi da se primenjuju od sep­tem­bra. Pre­ma no­vim pra­vi­li­ma, kon­kurs za je­se­nja pu­to­va­nja bi­će ras­pi­san u mar­tu ili u apri­lu, a za pro­leć­na putovanja u ok­to­bru i no­vem­bru. Ško­la­ma je osta­vlje­no ne­ko­li­ko me­se­ci za or­ga­ni­za­ci­ju pu­to­va­nja ka­ko bi is­poštova­li pro­ce­du­ru, a ro­di­te­lji mo­gli da pla­te u vi­še ra­ta. Pra­vo da uče­stvu­ju na ten­de­ru ima­će sve agen­ci­je ko­je ima­ju li­cen­cu Mi­ni­starstva tr­go­vi­ne, tu­ri­zma i uslu­ga.

”U ugo­vo­ru ko­ji pot­pi­su­je sa di­rek­to­rom ško­le, agen­ci­ja je du­žna da na­ve­de broj ra­ta na ko­li­ko se ot­pla­ću­je pu­to­va­nje, sme­štaj i iz­le­te, a pro­gram sme da sa­dr­ži fa­kul­ta­tiv­ne iz­le­te ka­ko bi ro­di­te­lji bi­li oslo­bo­đe­ni do­dat­nih pla­ća­nja. Sva vi­še­dnev­na pu­to­va­nja mo­ra­ju bi­ti na ba­zi po­lu­pan­si­o­na, da se ne bi de­ša­va­lo, kao ra­ni­jih go­di­na, da se de­ca iz­glad­ne­la vra­ća­ju ku­ći”, ka­žu u Mi­ni­star­stvu pro­sve­te.
No­vi­na je i da vi­še ne­će bi­ti ba­sno­slov­nih dnev­ni­ca za na­stav­ni­ke, već će Sa­vet ro­di­te­lja od­re­đi­va­ti nji­ho­vu vi­si­nu. No­vac za bri­gu o de­ci upla­ći­va­će se na po­se­ban ra­čun, što zna­či da će ro­di­te­lji mo­ra­ti dr­ža­vi da pla­te oba­ve­ze za na­stav­nič­ke na­dok­na­de.

”Uče­ni­ci ko­ji od­la­ze na pu­to­va­nje du­že od tri da­na, mo­ra­ju da iz­va­de zdrav­stve­ni list ko­ji po­pu­nja­va­ju ro­di­te­lji, le­kar, i to naj­vi­še se­dam da­na od po­la­ska. Po po­vrat­ku, u slu­ča­je­vi­ma ka­da je bi­lo le­kar­skih in­ter­ven­ci­ja, zdrav­stve­ni list se do­sta­vlja le­ka­ru kod ko­ga se de­te ina­če le­či ili ro­di­te­lju, ko­ji je u oba­ve­zi da ga do­sta­vi dok­to­ru”, is­ti­ču nad­le­žni.

Iz­le­ti i eks­kur­zi­je bi­će iz­ve­de­ni uko­li­ko 70 od­sto ro­di­te­lja da sa­gla­snost, dok je do sa­da bi­lo neo­p­hod­no 80 od­sto po­zi­tiv­nih od­go­vo­ra. Iz­le­ti, eks­kur­zi­je i na­sta­va u pri­ro­di iz­vo­de se u Sr­bi­ji, a uče­ni­ci tre­ćeg i če­tvr­tog raz­re­da sred­nje ško­le, uz sa­gla­snost Mi­ni­star­stva, mo­ći će da pu­tu­ju i u ino­stran­stvo. Za osnov­ce, eks­kur­zi­je mo­gu tra­ja­ti naj­du­že tri da­na, a za sred­njo­škol­ce dva do se­dam da­na.

”Iz­me­na­ma pra­vil­ni­ka ob­u­hva­će­no je or­ga­ni­zo­va­nje le­to­va­nja i zi­mo­va­nja ko­ja su do sa­da na­stav­ni­ci spro­vo­di­li uglav­nom u sop­stve­noj re­ži­ji. Ova pu­to­va­nja sa­da mo­ra­ju bi­ti pla­ni­ra­na škol­skim ka­len­da­rom, a ško­le mo­ra­ju da ras­pi­šu ten­der za iz­bor agen­ci­je. Za one ko­ji se ne bu­du pri­dr­ža­va­li pro­pi­sa pred­vi­đe­ne su stro­ge ka­zne, pa čak i ot­ka­zi”, is­ti­ču u Mi­ni­star­stvu.

Osim za­bra­ne noć­ne vo­žnje, od 22.00 do 5.00, ra­di bez­bed­no­sti de­ce, uve­de­na su i znat­no stro­ža pra­vi­la o teh­nič­koj is­prav­no­sti auto­bu­sa. Još na ten­de­ru ško­le će bo­do­va­ti agen­ci­je na osno­vu sta­ro­sti auto­bu­sa, a di­rek­tor ško­le je du­žan da naj­ka­sni­je 48 sa­ti pre po­la­ska oba­ve­sti nad­le­žne or­ga­ne unu­tra­šnjih po­slo­va o me­stu i vre­me­nu po­la­ska, kao i bro­ju đa­ka i na­stav­nog oso­blja ko­ji uče­stvu­ju u pu­to­va­nju. Na put ne mo­gu da se ša­lju auto­bu­si sta­ri­ji od pet go­di­na, a uko­li­ko su sta­ri­ji, mo­ra­ju da po­se­du­ju za­pi­snik o teh­nič­kom pre­gle­du, "star" pet da­na.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: