Godišnjica 'jogurt revolucije'

Na današnji dan pre 18 godina u Novom Sadu započeto je "događanje naroda", koje je dovelo do novog ustava, koji i danas važi.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.07.2006.

12:32

Default images

Ono je poznato kao antibirokratska ili jogurt revolucija, s ciljem gušenja tadašnje autonomije Vojvodine u okvirima bivše SFRJ. Toga dana, u organizaciji nastajućeg režima Slobodana Miloševića, u Novi Sad je dovedena grupa izmanipulisanih kosovskih Srba i Crnogoraca, koji su tražili promenu republičkog ustava.

Osnovna parola okupljanja građana glasila je "Oj, Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela".

U oktobru iste godine protesti građana doveli su do rušenja tadašnjeg vojvođanskog rukovodstva i započet je proces centralizacije Srbije, koji će biti dovršen donošenjem ustavnih amandmana 1989. i konačno Ustava Srbije 1990. godine. Tim ustavom faktički su ukinute autonomije Vojvodine i Kosova, a isti ustav i danas je na snazi u Srbiji.

Pojedini istoričari ocenjuju da je "jogurt revolucija" zapravo bila okidač za raspad Jugoslavije i krvave sukobe na njenim prostorima koji su usledili u godinama posle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: