Lalović: Bez posla 550.000 ljudi

Slobodan Lalović izjavio da je u Srbiji trenutno bez posla oko 550.000 ljudi, odnosno oko 20 odsto radno aktivnih stanovnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.07.2006.

10:36

Default images

"Prošle godine bez posla je zvanično bilo 880.000, a sada se pominje 930.000 ljudi. Taj podatak nije tačan jer je bez posla, a pri tom mislim na ljude koji stvarno traže posao, 550.000 ljudi", rekao je ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Lalović je najavio izmene Zakona o zapošljavanju, koje bi omogućile da radnici kojima nedostaje pet godina, po stažu ili godinama života, od Nacionalne službe za zapošljavanje dobijaju mesečnu nadoknadu i uplaćene doprinose do sticanja prava na penziju. "Prema podacima fonda PIO, trenutno je 172.000 takvih ljudi, ali to ne znači da bi isto toliko njih bilo obuhvaćeno izmenom. Siguran sam da država može to finansijski da isprati i da bi ekonomski efekti te mere bili pozitivni jer na nivou privrede u ovom trenutku u Srbiji imamo višak od 30 odsto", kaže on.

Takvo rešenje, prema njegovim rečima, ni na koji način neće opteretiti penzioni fond, što bi se dogodilo da se pristalo na rešenje o otkupu staža, po kom bi ljudi odmah odlazili u penziju. "Oni koji pet godina budu na birou, imaće plaćen penzioni doprinos isto kao da su bilo gde zaposleni, samo što je njima u ovom slučaju država poslodavac. Penzioni fond će dobijati svoj deo i ništa neće gubiti. Ti ljudi, o čijem će statusu biti odlučivano u septembru, niti će pogoršati, niti poboljšati penzioni fond", rekao je ministar za Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: