Vlada usvojila Akcioni plan

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici jednoglasno usvojila Akcioni plan za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.07.2006.

16:48

Default images

Pošto su u Briselu i u Hagu Akcioni plan za okončanje saradnje sa Hagom ocenili kao dobar, posao da se napisani tekst sprovede u delo predstoji Vladi Srbije i, pre svega, njenim ministarstvima policije i pravde. U EU i u Tribunalu jasno su poručili da očekuju rezultate, a to je hapšenje Ratka Mladića, bez koga nema nastavka pregovora sa Briselom.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice vlade da vlastima u Beogradu sada "predstoji više rada a manje priče". Lončar je rekao da Akcioni plan ne sadrži rokove za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom, i da "niko neće odmarati dok medjunarodne obaveze Srbije ne budu potpuno ispunjene". "Akcioni plan se već sprovodi i sprovodiće se dok ne bude ispunjena njegova konačna svrha - a to je puna saradnja sa Haškim tribubalom", rekao je Lončar. Ministar Lončar, pozivajući se na obavezu čuvanja službene tajne, nije mogao da iznese više detalja o Akcionom planu, ali je ocenio da bi činjenica da je taj dokument pozitivno ocenjen od strane zvaničnika Evropske unija trebalo da bude dovoljna garancija javnosti Srbije da je on kvalitetan.

Profesor Fakulteta za civilnu odbranu Zoran Dragišić kaže da će se u narednih nekoliko meseci videti da li će Akcioni plan dati rezultate. To što je tek sada predstavljen domaćim političarima pokazuje da je plan pre svega sačinjen kako bi se popravili odnosi Beograda i Brisela, smatra Dragišić. "Mislim da je Akcioni plan dobar mehanizam da se EU još uvek drži u zagrljaju, da se ne prekine kontakt. Akcioni plan je pokazivanje dobre volje da Srbija želi da nastavi saradanju sa Haškim tribunalom i da se pridruži Evropi. To je pre svega politički instrument za prevazilaženje problema sa EU", rekao je za B92 vojnopolitički analitičar Zoran Dragišić.

Opozicione stranke u Skupštini Srbije premijeru Koštunici zameraju što nije prvo njih upoznao sa planiranim akcijama. Ipak, u Demokratskoj stranci su zadovoljni što se sada iskristalisala politička volja za hapšenje Mladića, kaže portparol DS-a Đorđe Todorović. "Često smo kritikovali premijera Koštunicu i sve ostale ministre koji su bili zaduženi i čiji su resori bili povezani za tu saradnju sa Haškim tribunalom, baš zbog toga što treba biti efikasan i treba raditi brzo na hapšenju, izručenju Ratka Mladića, ili već nekom drugom vidu saradnje. Očigledno, tek od prekida ovih pregovora sa EU imamo političku volju u Vladi Srbije da se sarađuje sa Haškim tribunalom, i mi smo to pozdravili, ali takođe smo postavili pitanje šta se čekalo i zašto se to nije radilo ranije“, kaže Todorović.

Iako je optužnica protiv osoba koje su pomagale u Mladićevom skrivanju državna tajna, Politika je danas objavila njene delove. Navodi se da se Mladić od 1. juna 2002. do 25. januara 2006, sa kraćim prekidima, skrivao po stanovima u novobeogradskim blokovima 19a, 23, 45, 62, kao i u stanu na Banjici, u blizini VMA i sedišta BIA. "Prevashodni cilj javnosti jeste da Ratko Mladić bude uhapšen... i meni se čini da ovo pojavljivanje u javnosti, ovih detalja, u najmanju ruku ne pomaže njegovom hapšenju i sigurno je da to u velikoj meri otežava posao državnih organa koji se bave potragom za Mladićem", kaže Dragišić.

Prema do sada poznatim informacijama, Akcioni plan ima tri ključna dela: bezbednosni, pravni - što podrazumeva izmene nekih zakona - i treći, koji obuhvata odnose sa medijima tokom realizacije plana i hapšenja Mladića. Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je da će u sprovođenju Akcionog plana to ministarstvo biti uključeno samo u deo koji se odnosi na pravnu pomoć, u šta ulazi i ekstradicija. Stojković je kazao da je to jedina veza njegovog ministarstva sa Akcionim planom i da ono nema nikakvog učešća, niti radi bilo šta po tom planu.

Ljajić: Strani agenti ne traže Mladića

Rasim Ljajiæ (FoNet)
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da se u Akcionom planu nigde ne pominje učešće stranih službi i agenata u hapšenju Ratka Mladića. "Mi smo u više navrata isticali da je svačija pomoć dobrodošla, ali sav teret i odgovornost je na našim službama bezbednosti", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom povodom tvrdnji medija o angažovanju stranih službi u pronalaženju Mladića.

Po njegovim rečima, i Haški tribunal je prilikom koncipiranja Akcionog plana sugerisao da je u njemu potrebno istaći upravo ulogu domaćih službi bezbednosti: "Strani obaveštajci nisu učestvovali i neće učestvovati u potragama, iako je saradnja postojala i postojaće, ali se oslanjamo na naše civilne i vojne službe bezbednosti."

SRS kritikuje proglašenje Akcionog plana tajnom

Srpska radikalna stranka ocenila je da je u Akcionom planu za završetak saradnje sa Haškim tribunalom reč o "prodaji" haškog optuženika Ratka Mladića i kritikovala je to što je veći deo plana proglašen državnom tajnom.

"Šta Vlada krije od naroda? Da li činjenicu da će Akcionim planom dati legitimitet stranim obaveštajnim službama koje već rade na terenu u istražnom postupku ili učestvuju direktno u hvatanju osumnjičenih za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ili tek ima nameru da im ovde ukaže gostoprimstvo", upitala je funkcionerka SRS-a Gordana Pop-Lazić.

Ona je rekla da Vlada priprema isti scenario za hapšenje Mladića kao u slučaju hapšenja hrvatskog generala Ante Gotovine, kao i da je Haškom tribunalu potreban čovek koji će biti osuđen za genocid, jer je to jedini način da nestane Republika Srpska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: