Crna Gora nova članica UN

Crna Gora postala je danas 192. članica UN, pošto je Generalna skupština usvojila rezoluciju o njenom prijemu u članstvo.

Izvor: Beta

Sreda, 28.06.2006.

09:03

Default images

U rezoluciji koju je predstavio ambasador Austrije, kao predsedavajuće EU, Gerhard Pfancelter navodi se da je prijem Crne Gore u svetsku organizaciju prošle nedelje jednoglasnom odlukom preporučio Savet bezbednosti UN.

U Rezoluciji se pozdravlja miran i demokratski način na koji je Crna Gora obnovila nezavisnost i zrelost svih aktera u tom procesu.

Crna Gora je prva zemlja koja je primljena u UN od 2002. godine kada je član postao Istočni Timor.

Crnogorska zastava ispred sedišta UN

Crnogorska zastava podignuta je ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Generalni sekretar UN Kofi Anan kazao je na svečanosti da je Crna Gora obnavljanjem nezavisnosti na demokratski način pokazala svoju političku zrelost i dodao da je crnogorski narod pokazao da je poštovanje demokratskih prava najbolji način da se ostvari politički cilj.

On je istakao da je Crna Gora pokazala da se najteži problemi mogu rešiti na miran način i dodao da je Crna Gora mala po veličini, ali da će imati veliku ulogu u regionalnoj saradnji. Anan je najavio da su UN spremne da podrže Crnu Goru u suočavanju sa najvećim problemima i u oblasti regionalne saradnje.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je Crna Gora svesna
odgovornosti prijema u UN, istakavši da će poštovati sve obaveze iz Povelje UN-a i da će biti pozuzan partner toj organizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: