Uskoro akcioni plan za Hag

Tokom naredne nedelje trebalo bi da počne izrada Akcionog plana za saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2006.

12:48

Default images

Plan bi trebalo da sredinom jula bude predstavljen međunarodnoj zajednici. Lider G17 plus i ministar finansija Mlađan Dinkić na Glavnom odboru stranke rekao je da je moguće da sporazum o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji bude potpisan do kraja godine, ako se ispuni uslov pune saradnje sa tribunalom.

Mlađan Dinkić podržao je ideju o ponudi da se u potragu za ratkom mladićem intzenzivnije uključe i strane obaveštajne službe i naveo da je u Srbiji postignut dogovor o intenziviranju rada kako bi pitanje saradnje sa Hagom konačno bilo rešeno: "Premijer Koštunica ima nameru da ide sredinom jula u Brisel, dobio je poziv i do tada ćemo napraviti akcioni plan za saradnju sa Haškim tribunalom. Nešto slično hrvatskom modelu, kako su oni rešili problem Ante Gotovine. Pokušaćemo da zajedno sa EU i SAD rešimo taj problem. Mi sami teško to možemo da uradimo".

Mlađan Dinkić najavljuje i da će premijer na narednu sednicu Vlade pozvati predstavnike svih bezbednosnih struktura u Srbiji koji su odgovorni za potragu za haškim beguncima: "Mi ćemo postaviti brojna pitanja, to mogu da vam garantujem. Svi članovi G17 plus u vladi, siguran sam i drugi i pozdravljam ovu inicijativu premijera. Mislim da je krajnje vreme da se čitava jedna sednica vlade posveti rešavanju ovog pitanja. Jer mi moramo do kraja ove godine potpišemo taj sporazum i da onda krenemo dalje u evropske integracije". 

Podsećamo, ministri u vladi iz G17 plus kovertirali su ostavke koje će podneti 1. oktobra ukoliko pregovori sa Evropskom unijom do tada ne budu nastavljeni.

Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić ocenjuje da akcioni plan može višestruko da pomogne Srbiji: "Logistiku koju mogu da nam pruže strane službe ili međunarodna zejdnica je jako važna u lociranju, a dugo što će to biti posredan način da pokažemo da ne možemo da dođemo do Mladića, ali da činimo sve, što bi nama predstavljalo aboliciju za taj problem".

S druge strane, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić kaže da je Hrvatska napravila akcioni plan kada su službe bezbednosti ušle u trag Anti Gotovini. Ljajić ne vidi šta bi sadržao akcioni plan Srbije i ističe da je i bez njega učinjeno mnogo – razotkrivena je mreža Mladićevih pomagača, rekonstruisano njegovo kretanje u prethodnom periodu i prekinuta mreža koja mu je pružala finansijsku pomoć: "Naš akcioni plan bi mogao da sadrži ono što već nadležne službe rade. To su svakodnevne aktivnosti koje imaju za cilj da Mladić bude lociran uhapšen i lociran. Moram da kažem da je na tom poslu već dosta urađeno. Prema tome i sa i bez akcionog plana nas čeka isti posao a to je da Mladić bude lociran uhapšen i izručen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: