Dejan Milenković svedok-saradnik

Dejan Milenković dobio status svedoka-saradnika, izjavila portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2006.

11:31

Default images

Odluka sudskog veća obrazložena je time da je Milenković ove nedelje dopunio svoj raniji iskaz i izneo nove činjenice o počinjenim zločinima. Iz tužilaštva za organizovani kriminal saopšteno je da je Dejan Milenković Bagzi dao dosta značajne informacije.

Portparol specijalnog suda Maja Kovačević kaže za B92 da je Milenković dobio status svedoka saradnika u predmetu koji se vodi za ubistvo premijera Zorana Đinđića i u slučaju koji se vodi protiv članova Zemunskog klana. „Veće je procenilo da je značaj onoga što on svojim svedočenjem i dokazuje i otkriva vežći od posledica koje je izazvao svojim krivičnim delima i kazne koje bi trebalo da za ta dela dobije. To je zakonski uslov da bi neko dobio status svedoka saradnika", kaže Kovačevićeva.

Milenković je postao svedok saradnik iz drugog pokušaja. Prvi put, kada je zatražio takav status, sudsko veće kojim predsedava Marko Kljajević nije smatralo da Milenković zaslužuje specijalan status. Odlukom Vrhovnog suda, sudsko veće ponovo razmatra Milenkovićev zahtev i posle njegovog novog iskaza, 20. juna odobrava mu specijalan status.

U tužilaštvu su zamerili predstavnicima suda zbog objavljivanja informacije o Milenkoviću zbog, kako je saopšteno, zaštite i bezbednosti svedoka saradnika. Portparol tužilaštva Tomo Zorić kaže za B92 da je Milenković dao dosta informacija ne samo za slučaj ubistva premijera Đinđića, već i za mnoga druga krivična dela. „Tužilaštvu sada predstoji ogroman posao jer su informacije koje je Milenković dao specijalnom tužiocu veoma značajne za naš dalji rad. A o konkretnim rezultatima našeg rada, javnost Srbije će svakako blagovremeno biti obaveštena kada se steknu zakonski uslovi za to. U svakom slučaju, dobili smo dragocenog svedoka saradnika i za suđenje za ubistvo premijera Đinđića, ali i za mnoga krivična dela koje se za sada vode kao nerazjašnjena“, objašnjava Zorić.

Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović za B92 navodi da je Dejan Milenković dosta važan svedok jer je uvek bio blizu Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka Legije, a u jednom trenutku i u kontaktima sa Ljubišom Buhom. Danilović ističe da je Milenković jedan od ljudi iz zemunskog klana koji ima dosta informacija. „Mogu da pretpostavim da on nudi i neka objašnjena koja govore o ovom bekgraundu ubistva premijera. O tome ko je to podsticao, ko je to podržavao, koje su strukture ili neko iz struktura stajali iza tog zlodela. Inače ne vidim zašto bi ga veće uzelo da saslušava kao svedoka saradnika ako ne govori ništa više ili dodatno od onog što su već svedoci saradnici otkrili". Dejan Milenković bi u sudnici mogao da se pojavi već 3. jula kada se nastavlja suđenje članovima Zemunskog klana. Milenković je uhapšen u Solunu u julu 2004. i početkom 2005. izručen Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: