Evropski zvaničnici u Beogradu

Kosovo i odnosi sa Evropskom unijom bile su glavne teme brojnih razgovora zvaničnika Srbije i međunarodne zajednice.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2006.

14:57

Default images

Za novinarska pitanja, međutim, niko nije bio raspoložen. O detaljima razgovora o pregovorima o pridruživanju EU, saradnji sa haškim tribunalom i Kosovu, javnost je informisana šturim saopštenjima. Posle razmene oštrih i ciničnih reči između Beograda i Brisela, što prema oceni analitičara znači zaoštravanje odnosa između ove dve strane, premijer Vojislav Koštunica sastao se sa ambasadorima zemalja EU.

Pored već poznatih stavova o Kosovu, Koštunica je ponovio i da je neophodan pun partnerski odnos između Srbije i EU i da je veoma važno da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju budu nastavljeni.

U Beogradu je boravio i predstavnik EU za pregovore o statusu Kosova Štefan Lene. Lene je stigao uoči predstojećeg početka pregovora o statusu Kosova, najavljenog za jul. On je preneo Ivani Dulić Marković da u Uniji postoji politička volja da se pomogne Srbiji, ali i da se od Beograda očekuje da ispuni svoje obaveze. Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, u razgovoru u Vladi Srbije on je rekao da su obaveze Beograda konstruktivan i konkretan angažman u rešavanju ključnih pitanja i za završetak saradnje s haškim tribunalom.

Ocenjujući da od političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Srbiji zavisi i stabilnost cele jugoistočne Evrope, Lene je istakao da je Srbija ključni partner u regionu i da je u interesu Evropske unije dalja integracija Srbije. Ivana Dulić Marković i Štefan Lene složili su se u današnjem razgovoru da je konsenzus demokratskih snaga, uz dijalog sa međunarodnom zajednicom, preduslov za nastavak uspešnog sprovođenja reformi u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Predstavnik EU za pregovore o statusu Kosova susreo se i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Draškovićem, i tom prilikom mu rekao da je Brisel maksimalno posvećen uključenju Srbije u evropske integracije i deblokadi pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Lene je, s tim u vezi, ministru Draškoviću preneo i posebnu poruku za predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštinicu da sačine akcioni plan o najboljem načinu ispunjenja obaveza Srbije prema tribunalu u Hagu, koji ne isključuje i odgovarajuću saradnju sa Evropskom unijom.

I Doris Pak...

Doris Pak (FoNet)
I delegacija evropskog parlamenta na čijem čelu je Doris Pak, boravila je danas u Beogradu. U razgovorima sa Doris Pak predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić predstavila je platformu "više od autonomije, manje od nezavisnosti" i rekla da je Albancima ponuđena "autonomija najvišeg stepena".

Kako je saopštio Koordinacioni centar, Rašković Ivić je tokom razgovora istakla potrebu održavanja novih izbora u srpskim zajednicima na Kosovu jer je koalicija "Povratak" ostala bez mandata. Ona je rekla da će Srbi učestvovati u radu kosovskih institucija kada budu imali čvrste garancije da neće biti majorizovani i da neće biti samo politički dekor u tim institucijama, kaže se u saopštenju. Pak i članovi delegacije interesovali su se o mogućnostima uspostavljanja multietničkog društva na Kosovu, što je, kako prenosi Koordinacioni centar, mukotrpan i neizvestan proces.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković je u razgovoru sa Doris Pak rekao da je pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije od najveće važnosti za budućnost Srbije. On je i ovom prilikom ponovio da se do prihvatljivog rešenja može doći jedino putem kompromisa obe strane. Eventualno nametnuto rešenje, rekao je Drašković, značilo bi gaženje Povelje UN i uzrokovalo bi opasne potrese u celom našem regionu, a i šire, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa predsednicom delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković rekao je da su za Srbiju važni "stabilnost, solidarnost, standardi i očuvanje samopoštovanja". On je Doris Pak upoznao sa rezultatima rada parlamenta, njegovoj ulozi u procesu preuzimanja prava, obaveza i odgovornosti sa nivoa nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora, kao i sa budućim aktivnostima u cilju nastavka saradnje Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: