Prijemni ispit za srednje škole

Beograd -- Testom iz srpskog jezika počelo je polaganje prijemnih ispita za upis u srednje škole.

Izvor:

Sutra u 10 časova svršeni osnovci polagaće test iz matematike. Prema rečima ministra Slobodana Vuksanovića, u Srbiji ima dovoljno mesta u svim srednjim školama. Na kvalifikacionom ispitu učenici mogu da osvoje najviše 40 bodova, odnosno 20 po testu, a na osnovu opšteg uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda učenici mogu da skupe najviše 60 bodova.

Za polaganje testa dovoljno je da samo jedan zadatak bude tačan. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović kaže da su testovi laki i da đaci ne bi trebalo da se plaše: "Težina zadataka nije velika. Dogovorili smo se pre dve godine da zadaci ne budu previše teški i da menjamo samo 20 posto zadataka iz godine u godinu, da zbirke ne bi bile monotone."

Zbirke zadataka iz kojih se sprema prijemni ispit objavljene su u decembru. U školama je organizovana i pripremna nastava.

Nakon završetka prijemnog ispita biće objavljeni spiskovi učenika sa brojem poena. Na osnovu bodova iz škole i rezultata sa ispita, srednje škole će vršiti upis u prvi razred.

Info

Na današnji dan, 27. mart

1625 - Umro je kralj Džejms I Stjuart (James Stuart), prvi monarh koji je od 1603. do smrti vladao i Škotskom i Engleskom i prvi Stjuart na engleskom prestolu.

Razno ponedeljak 27.03. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 43565 idi na stranu