F16 u Srbiji

Dva borbena aviona SAD sletela su danas na aerodrom u Batajnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

08:27

Default images

Dva aviona F16 vazduhoplovstva SAD sletela su na aerodrom Batajnica u okviru, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, istorijske posete jer su to prvi borbeni avioni SAD koji su sleteli na jedan od aerodroma vazduhoplovnih snaga Srbije.

"Poseta je deo procesa unapređenja vojne saradnje Srbije i SAD i ostvaruje se na poziv upućen zameniku komandanta Evropske komande snaga SAD, generalu Čarslu Voldu, tokom njegove posete Beogradu u martu ove godine", navelo je Ministarstvo. Dva aviona su iz sastava Vazduhoplovnih snaga SAD za Evropu, iz 555. eskadrona, a jedan od aviona iz tog eskadrona oboren je u noći između 1. i 2. maja 1999. kod Šapca. U Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla izloženi su motor i rep tog aviona.

Bojan Dimitrijević, vojni analitičar, rekao je ranije za B92 da je poseta rezultat uspešne saradnje koju je vazduhoplovstvo počelo da ostvaruje prošle godine, razmenom poseta predstavnika vazduhoplovstava dve zemlje. "Posle ekspertskih razgovora krajem prošle godine i nekoliko ekspertskih kurseva u našoj komandi vazduhoplovstva, sada prvi put dolaze i avioni", kaže Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: