Istraga zločina iz II svetskog rata

Zatražena je ekshumacija posmrtnih ostataka osoba koje su nemačke snage streljale na Oplencu tokom II svetskog rata.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

14:09

Default images

Zahtev Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu uputilo je Tužilaštvo za ratne zločine. Tužilaštvo je saopštilo da se osnovano sumnja da ljudski ostaci pronađeni 2005. u grobnici u krugu Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu, pripadaju žrtvama ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

"Prema dosadašnjim istorijskim istraživanjima Zadužbine, streljani su zakopani u majdan za vađenje kamena, u pregorelo stajsko đubrivo, a pored majdana je 1943. iskopana nova grobnica u koju su premeštena tela streljanih", stoji u saopštenju.

Kako se navodi, krivična dela ratnih zločina ne zastarevaju, a Tužilaštvo za ratne zločine nadležno je da rasvetli određene istorijske činjenice, što će biti osnov za satisfakciju potomcima žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: