Ista prava za crnogorske studente

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izdao je uputstvo za upis na fakultete a u vezi sa studentima iz Crne Gore.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

16:40

Default images

Ove školske godine studenti iz Crne Gore imaće ista prava konkurisanja kao i studenti iz Republike Srpske i studenti srpske nacionalnosti iz susednih zemalja: Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

Na ovaj način Ministarstvo prosvete i sporta je ispunilo obavezu koja proističe iz Zakona i Zaključka Vlade, što ne podrazumeva nikakve dodatne troškove, već će sve ostati na nivou prethodne školske godine.

Visoki troškovi prijemnog

Svršeni srednjoškolci koji žele da upišu fakultet moraju da plate određenu svotu novca da bi uopšte mogli da izađu na prijemni ispit.

Cene se razlikuju od univerziteta do univerziteta i kreću se od oko dve hiljade do deset hiljada dinara. Kada je reč o prijavama za upis, među najskupljim fakultetima jeste Arhitektonski fakultet u Beogradu. Da bi uopšte izašli na prijemni ispit, budući studenti moraju da plate deset hiljada dinara.

Na ostalim fakultetima Univerziteta u Beogradu ta cena se kreće između 1.800 i 5.000 dinara. U Novom Sadu je najskuplji Fakultet fizičke kulture, gde prijemni ispit košta 6.000, a najjeftiniji je Građevinski fakultet sa 2.500 dinara.

Slična situacija je i na kragujevačkom i na niškom univerzitetu, gde se cena prijemnog ispita kreće od 2.000 do 5.000 dinara na kragujevačkom, a do 7.000 na niškom univerzitetu. Skupo ili ne, studenti su obavezni da plate polaganje prijemnog ispita a novac koji se slije u kase univerziteta namenjen je za administrativne troškove ispita, izradu pitanja, testova, rad komisije koja dežura, obradu testova i tako dalje.

Osim toga, neki fakulteti imaju i dodatne troškove, kao što je iznajmljivanje prostora za polaganje prijemnog: "Vrlo je to često prostor i van univerziteta, ako je u pitanju prijemni ispit sa testovima za proveru sklonosti i sposobnosti kandidata, kao što je slučaj sa Fakultetom fizičke kulture ili na Akademiji umetnosti", kaže Smilja Lalić, generalni sekretar Univerziteta u Novom Sadu.

Osim plaćanja prijave za prijemni ispit, studenti koji polože moraju kasnije da plate i upis, koji takođe košta nekoliko hiljada dinara. Ako se zna da novosadski univerzitet ove godine upisuje nešto manje od 9.000 studenata i da je prosek cene prijemnog ispita oko 5.000 dinara, može se zaključiti da će kroz kase fakulteta tog univerziteta tokom narednih nekoliko dana proći oko 45 miliona dinara. Beogradski univerzitet upisuje skoro duplo više studenata, pa će i više novca biti uplaćeno na račune beogradskih fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: