"Maltretman Bošnjaka u zatvorima"

Sandžačka demokratska partija pozvala ministra pravde da se pozabavi tretmanom zatvorenika bošnjačke nacionalnosti.

Izvor: FoNet

Sreda, 21.06.2006.

11:57

Default images

"Građani Novog Pazara, Sjenice i Tutina, pored problema sa ishranom, podvrgnuti su i fizičkom zlostavljanju, koje sprovode zatvorenici u zatvorima u Srbiji", kaže se u saopštenju SDP.

Dodaje se da se poslednji slučaj nasilja nad zatvorenicima iz Novog Pazara dogodio u niškom zatvoru, posle poraza fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore od Argentine. Tada je nekoliko zatvorenika iz Novog Pazara pretučeno, a zatvorsko osoblje im nije pružilo adekvatnu zaštitu, navodi se u saopštenju SDP-a, stranke Rasima Ljajića, i traži od Ministarstva pravde i Zorana Stojkovića da zatvorenici iz Novog Pazara kazne služe u novopazarskoj kazneno-popravnoj ustanovi.

Uprava demantuje

Ministarstvo pravde je demantovalo navode SDP-a. Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija navodi da se u zatvorima u Srbiji događaju pojedinačni incidenti, u kojima učestvuju osuđenici, na kriminalnoj ili nacionalnoj osnovi, ali da ti slučajevi ne mogu biti osnov za tvrdnju da se prema određenoj etničkoj grupi organizovano vrši nasilje. "Nedopustivo je takve stvari koristiti u političke svrhe radi sticanja jeftinih političkih poena jer mogu da izazovu teške posledice po osuđenike i bezbednost u kazneno-popravnim zavodima", navodi Uprava.

Reagujući na inicijativu SDP-a da svi osuđenici bošnjačke nacionalnosti izdržavaju kaznu u Novom Pazaru, Uprava navodi da je trenutno nemoguće realizovati taj zahtev, ali da se razgovara o mogućnosti proširenja kapaciteta u zatvoru u Novom Pazaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: