Pentagon: Homoseksualnost je bolest

Interno uputstvo Ministarstva obrane SAD homoseksualnost svrstava u duševne poremećaje, poput šizofrenije.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2006.

11:46

Default images

Dokument je otkrio istraživački tim Centra za seksualne manjine pri kalifornijskom Univerzitetu Santa Barbara, a borci za prava homoseksualaca i liberalni deo javnosti SAD, uključujući nekoliko demokratskih kongresmena, žestoko su regovali.

Jedan od tih kongresmena Marti Mehan iz Masačusetsa pisao je sekretaru obrane Donaldu Ramsfeldu tražeći objašnjenje, a reagovali su i psihijatri. Zvaničan stav Američke psihijatrijske komore, o tome da homoseksualnost nije duševna bolest, iznet još 1973, bitno je doprineo legalizaciji homoseksualizma u SAD.

Ministarstvo obrane još se drži drugačijih stavova, a za to ima široku podršku konzervativnog dela javnosti i oficirskog kadra. Bil Klinton je 1993, na početku predsedničkog mandata, pokušao da homoseksualcima omogući da se zaposle u oružanim snagama SAD, ali je otpor vojnih krugova bio previše snažan, pa je nađen  kompromis poznat kao pravilo "Ne pitaj i ne govori". Prema tom pravilu, Vojsci SAD je zabranjeno da traži podatke o seksualnoj orijentaciji svog ljudstva, ali ima pravo da iz službe otpusti sve koji se deklarišu kao homoseksualci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: